Cara Membuat Surat Khabar di PowerPoint

Susun atur surat khabar mungkin tampak rumit di permukaan, tetapi semua surat kabar terdiri dari susunan berdasarkan grid yang relatif sederhana yang terdiri dari teks dan gambar. Sekiranya anda ingin mencuba meletakkan koran, keupayaan penjajaran grid bawaan PowerPoint dan alat teks dan gambar yang sederhana menjadikannya ideal - jika tidak disangka - sebagai alternatif kepada aplikasi susun atur surat khabar tradisional.

1

Buat persembahan PowerPoint baru dan klik butang "Layout" di tab Laman Utama. PowerPoint memaparkan pilihan templat yang tersedia untuk persembahan anda.

2

Pilih templat yang sesuai untuk digunakan sebagai titik permulaan anda. Sekiranya anda tidak mempunyai templat yang sesuai dengan keinginan anda, muat turun beberapa dari repositori templat Newsletters di laman web Microsoft Office dan pasangkannya. Sekiranya anda memutuskan untuk membuat sendiri dari awal, klik "Lihat" dan tandakan kotak centang "Garis Grid" di PowerPoint. Program ini sekarang akan memaparkan grid pada skrin untuk membantu mempermudah penjajaran elemen surat khabar anda.

3

Masukkan kotak teks dan susun semula di halaman anda agar sesuai dengan gaya yang anda inginkan. Untuk memasukkan kotak teks, klik "Masukkan" dan kemudian "Kotak Teks." Seret kotak teks anda ke ukuran yang diingini dan taipkan teks di dalamnya. Untuk mengedit wajah font, warna atau ukuran teks anda, sorotnya dan gunakan alat yang tersedia dalam kumpulan Font dari pita PowerPoint. Untuk isi kandungan surat khabar, sejajarkan kotak teks ke "Justified" untuk menjaga jarak lajur yang bersih. Pilih fon serif untuk teks badan anda kerana mereka tidak begitu rajin membaca dalam bentuk cetak. Tebalkan fon tajuk anda atau jadikannya sedikit lebih besar daripada fon badan anda untuk memberikan kontras yang diperlukan.

4

Klik "Masukkan" dan kemudian "Gambar" untuk memasukkan grafik. Ubah saiz, format semula dan seretnya dengan betul supaya selaras dengan kotak teks anda dengan betul. Untuk cerita yang lebih menonjol, minta foto anda merangkumi beberapa lajur.

5

Masukkan kotak teks kecil untuk memaparkan nombor halaman. Letakkan nombor halaman anda secara konsisten di seluruh halaman.

6

Masukkan slaid pendua. Sekiranya anda berpuas hati dengan susun atur slaid dan ingin menggunakannya untuk halaman surat khabar anda yang lain, pilih slaid semasa anda dalam paparan Garis besar. Kemudian klik tab Slaid dan klik "Gandakan Slaid Terpilih."