Apa itu Sistem Iklan Buta?

Sistem atau rangkaian pengiklanan buta tidak membenarkan pengiklan menentukan laman Internet di mana iklan mereka akan muncul. Walaupun pengiklan buta siapa yang akan melihat iklan tersebut, mereka dapat memilih saluran kandungan tertentu dan iklan tersebut akan dipaparkan di ratusan atau bahkan ribuan laman web dalam kategori kandungan tersebut. Rangkaian iklan buta menawarkan pengiklan cara murah untuk menjangkau berpotensi berjuta-juta pengguna Internet.

Asas

Pengiklanan buta hampir menjadi keperluan bagi banyak perniagaan, menurut kolom Bizcommunity.com Februari 2011 oleh Michael de Souza, naib presiden inkubator media baru BuzzCity. Adalah mustahil bagi pengurus pemasaran perniagaan kecil dan besar untuk mengimbas ribuan laman web untuk menentukan tempat untuk menerbitkan iklan mereka. Pengiklan dapat menargetkan iklan mereka dengan pelbagai faktor demografi, tetapi mereka biasanya tidak dapat menentukan laman web tujuan. Menurut panduan mobiThinking 2011 ke rangkaian iklan mudah alih, pembayaran biasanya berdasarkan CPC - kos per klik - yang boleh serendah satu sen per klik.

Kepentingan

Ribuan laman web yang tersedia untuk penempatan iklan yang berpotensi menjadikan perancangan dan penyasaran demografi yang tepat hampir mustahil. Untuk perniagaan kecil yang beroperasi dengan anggaran pemasaran yang terhad, penargetan rawak semacam ini dapat berarti bahawa sangat sedikit calon pelanggan dalam demografi sasaran perniagaan dapat melihat iklan tersebut. Rangkaian ini hanya sesuai untuk jenis kempen tertentu. Dalam artikel September 2008 yang diterbitkan oleh iMedia Connection, perunding media digital Dan Ballister menunjukkan bahawa rangkaian buta adalah alat yang kuat untuk kempen pemasaran yang memerlukan banyak lalu lintas murah untuk mengklik iklan mereka, tanpa mengira dari mana klik itu berasal.

Strategi

Rangkaian iklan buta menawarkan beberapa strategi pengurangan risiko, menurut de Souza. Jaringan ini berusaha keras untuk mengklasifikasikan laman sasaran dengan tepat. Pengiklan mempunyai pilihan penyasaran tertentu, termasuk saluran kandungan, waktu dan lokasi geografi. Laman web destinasi juga mungkin mempunyai pilihan untuk menyekat jenis iklan tertentu agar tidak muncul, yang secara tidak langsung mencapai bentuk penyasaran demografi yang terhad. Ballister mencadangkan beberapa cara bagi pengiklan untuk menjangkau khalayak yang tepat, termasuk penargetan kontekstual, yang merupakan penargetan iklan berdasarkan kebiasaan pengguna Internet dalam talian, dan penargetan tingkah laku, yang merupakan sasaran pengguna Internet yang telah menunjukkan minat terhadap produk yang berkaitan dan perkhidmatan.

Pertimbangan

Ballister menunjukkan bahawa rangkaian iklan buta tidak akan berfungsi untuk syarikat yang berminat untuk membina kehadiran jenama, walaupun mobiThinking menyatakan bahawa beberapa rangkaian buta menawarkan iklan jenama dengan bayaran yang lebih tinggi. Pengiklan jenama berminat melindungi imej dan reputasi jenama mereka, dan tidak mahu iklan mereka berakhir di blog dengan kandungan yang dipersoalkan. Walau bagaimanapun, rangkaian iklan buta boleh membenarkan pengiklan membeli iklan di laman web tertentu dengan bayaran yang lebih tinggi.