Bagaimana Saya Memperbaiki PC Saya?

Lama kelamaan, PC anda mungkin mulai perlahan dan mengalami kegagalan program yang lebih kerap. Semua sistem operasi Windows dilengkapi dengan utiliti terbina dalam yang dapat membantu anda menyelesaikan masalah. Melakukan beberapa langkah mudah dapat menyesuaikan PC anda, meningkatkan kelajuan, meningkatkan kecekapan dan mengoptimumkan prestasi keseluruhan.

1

Jalankan Cek Cek. Klik butang "Mula" dan kemudian pilih "Komputer." Klik kanan pemacu yang ingin anda periksa dan kemudian pilih "Properties." klik tab "Alat" dan kemudian pilih "Periksa sekarang" untuk memeriksa kesilapan cakera. Pilih "Selesaikan kesalahan sistem fail secara automatik" dan "Imbas dan cubalah pemulihan sektor buruk" dari pilihan yang tersedia untuk memeriksa kesilapan fail dan kekurangan fizikal dalam cakera.

2

Keluarkan fail sementara. Akses menu "Mula" dan pilih "Semua Program." Klik pada "Aksesori" dan kemudian "Alat Sistem." Pilih "Pembersihan Cakera" untuk mengimbas komputer untuk mendapatkan fail yang tidak perlu yang dapat dihapuskan. Pilih fail yang ingin anda hapus dan klik "Hapus fail."

3

Optimumkan data. Pilih "Semua Program" dari menu "Mula" dan kemudian klik "Aksesori." Pilih "System Tools" dan kemudian klik "Disk Defragmenter." pilih pemacu yang anda mahu defragmentasi dan kemudian klik "Analisis cakera." Pilih "Defragment disk" jika Windows mengesyorkan disk defragmentation, yang menyatukan fail yang terpecah-pecah untuk meningkatkan kelajuan operasi.

4

Automatikkan Windows Update untuk memastikan PC anda mempunyai semua kemas kini sistem terbaru yang diperlukan untuk meningkatkan prestasi. Akses menu "Mula" dan klik "Semua Program." Pilih "Kemas kini Windows." Pilih "Ubah tetapan" dari panel kiri. Klik "Pasang kemas kini secara automatik" di bawah tajuk "Kemas kini Penting". Pilih "Beri saya kemas kini dengan cara yang sama seperti saya menerima kemas kini penting." Klik "OK."

5

Kurangkan ukuran sejarah laman web Internet Explorer untuk meningkatkan kelajuan Penyemakan Imbas. Buka Internet Explorer dan akses menu "Alat". Klik "Pilihan Internet" dan kemudian pilih tab "Umum". Klik butang "Tetapan" di bawah "Sejarah penyemakan imbas." Ubah tetapan untuk "Hari untuk menyimpan halaman dalam sejarah" menjadi "1." Klik "OK."

6

Larang Internet Explorer menyimpan halaman web yang disulitkan. Klik tab "Lanjutan" dari kotak dialog "Pilihan Internet". Tatal ke bahagian "Tetapan" untuk mencari kawasan yang bertanda "Keselamatan." Pilih "Jangan simpan halaman yang disulitkan ke cakera." Klik "OK."