Kelebihan & Kekurangan Filantropi Korporat

Filantropi korporat adalah istilah umum untuk tindakan yang diambil oleh perniagaan untuk meningkatkan komuniti dan masyarakat mereka secara umum. Filantropi korporat boleh merangkumi sumbangan wang atau masa dan tenaga kerja di pusat komuniti atau untuk projek penambahbaikan, atau untuk penggalangan dana untuk tujuan. Terdapat kedua-dua kelebihan yang jelas untuk filantropi korporat, terutama dalam skala besar, dan kelemahan dalam menghabiskan masa untuk proses tersebut.

Sokongan Komuniti dan Penciptaan Pasaran

Kelebihan utama syarikat memperoleh amalan filantropi adalah sokongan masyarakat dan pasaran sekitarnya. Pada dasarnya, dengan menggunakan keuntungan yang diperoleh daripada komuniti untuk memberi keuntungan kepada komuniti yang sama (dipenuhi dengan pelanggannya) perniagaan dapat meningkatkan prospek aliran pendapatan mereka di masa depan. Menyokong komuniti boleh membawa kepada kejayaan ekonomi tempatan yang lebih besar - menghasilkan pendapatan yang kemudian dapat digunakan dalam perniagaan. Untuk kawasan miskin atau yang tidak berpengalaman dengan produk tertentu, filantropi sebenarnya dapat digunakan untuk mewujudkan pasaran.

Pembangunan Pasaran Melalui Reputasi

Perkembangan pasaran juga dapat terjadi melalui reputasi perniagaan yang semakin meningkat. Muhibah yang dapat dihasilkan oleh syarikat melalui filantropi korporat dapat meningkatkan minat pelanggan dan pendapat yang baik dari syarikat. Ini dapat menyebabkan peningkatan penjualan, terutama ketika filantropi digabungkan dengan pengiklanan dan penjenamaan bersama yang efektif, ketika bisnis saling mengiklankan keterlibatan.

Pemberian Langsung dapat Menghambat Matlamat

Kelemahannya, filantropi yang bersifat langsung, atau dibuat melalui sumbangan wang yang murni dapat menyukarkan perniagaan untuk benar-benar mengubah apa yang ingin diubahnya. Sumbangan kepada agensi bukan untung dapat mengawal dana di luar jangkauan perniagaan. Tidak ada jaminan bahawa agensi itu akan meningkatkan komuniti atau menawarkan apa-apa faedah yang boleh diperoleh perniagaan daripada dermawan.

Masa, Kos, dan Keputusan

Sekiranya perniagaan memutuskan untuk mengambil jalan yang lebih panjang dan melaburkan wang dalam komuniti itu sendiri, maka ada kelemahan lain. Perniagaan mesti membentuk satu pasukan dan memutuskan berapa banyak wang yang harus diberikan dan di mana ia harus diberikan untuk menghasilkan kesan yang paling besar. Keputusan tidak hanya mempengaruhi jangka masa projek, tetapi juga pemasaran yang sesuai dengannya. Pada akhirnya, syarikat mesti bersedia untuk menghabiskan masa, wang dan kuasa membuat keputusan untuk projek yang tidak mempunyai faedah langsung.