Cara Memisahkan Fail PDF Besar

Memisahkan PDF yang besar menjadi lebih kecil menjadikannya lebih mudah untuk menghantar rancangan perniagaan anda atau dokumen besar lain melalui e-mel, terutamanya jika anda menggunakan akaun e-mel berasaskan Web percuma. Manfaat lain untuk membelah PDF yang besar ialah melihat yang lebih kecil menggunakan sumber sistem yang lebih sedikit. Anda mungkin menyedari kelewatan yang ketara dalam membalik halaman PDF besar, terutama yang mempunyai ROI beresolusi tinggi atau carta lain. Beberapa perkhidmatan percuma menjadikan pemisahan PDF besar menjadi projek yang mudah dan cepat. Beberapa perkhidmatan berasaskan Web, yang bermaksud anda tidak perlu memasang perisian apa pun.

SplitPDF

1

Navigasi ke laman Web SplitPDF dari laman web FoxyUtils (pautan dalam Sumber), dan kemudian klik butang "Browse" di bawah "Langkah 1." Gunakan kawalan dialog Pilih untuk memilih fail PDF yang besar untuk dimuat naik. Taipkan julat halaman fail PDF kecil pertama di kotak teks di bawah tajuk "Langkah 2". Contohnya, jika anda mahukan PDF kecil pertama yang menyimpan halaman 1 hingga 5 dari PDF besar, ketik "1" di kotak teks kiri dan "5" di kotak teks kanan.

2

Klik butang "Split" di bawah "Langkah 3" untuk membuka kotak dialog Split. Klik kotak centang "Simpan fail" untuk menunjukkan bahawa anda mempunyai lebih dari satu fail kecil, dan kemudian klik butang "Muat turun" dialog untuk memulakan perpecahan pertama. Simpan PDF apabila diminta.

3

Gunakan kawalan julat halaman di bawah "Langkah 2" dan butang "Berpisah" di bawah "Langkah 3" untuk membuat PDF kecil yang tersisa dari yang besar.

PDFSplit

1

Buka beranda PDFSplit di penyemak imbas Web anda (pautan di Sumber), dan kemudian klik di kotak teks "Fail untuk berpisah". Gunakan kawalan dialog Muat naik untuk memuat naik PDF yang besar.

2

Taipkan julat halaman fail PDF kecil pertama di kotak teks "Halaman". Contohnya, jika fail PDF besar mempunyai 200 halaman, anda mungkin menaip "1" di kotak teks kiri dan "10" di kotak teks kanan.

3

Klik pautan "Lagi", yang terletak di dekat kotak teks "Halaman" sebelah kanan. Ini memaparkan dua lagi kotak teks "Halaman", yang adalah untuk fail PDF seterusnya. Taipkan julat halaman fail PDF kecil seterusnya di kotak ini. Gunakan pautan "Lagi" dan kotak teks "Halaman" untuk menentukan julat halaman dari fail PDF kecil yang tinggal.

4

Klik butang "Split" untuk memulakan pemisahan fail PDF yang besar. Ikuti arahan penyemak imbas anda untuk memuat turun fail ZIP yang dihasilkan dari perpecahan, dan kemudian gunakan program pengarkiban PC anda untuk membuka fail ZIP, yang mengandungi pemisahan PDF kecil dari PDF yang besar.

PDF Split dan Gabungan

1

Pasang perisian PDFSam's PDF Split and Merge, kemudian jalankan (pautan di Sumber). Klik item "Split" di panel yang menunjukkan folder "Plugins". Klik butang "Tambah" di panel utama, dan kemudian gunakan kawalan dialog Buka untuk memilih fail PDF yang besar untuk dibelah. Klik "Buka" untuk menyelesaikan pilihan.

2

Klik pilihan pemisahan di bawah tajuk "Pilihan pemisahan". Sebagai contoh, untuk memisahkan fail besar dalam unit 10 halaman, klik "Split setiap 'n' halaman," kemudian ketik "10" di kotak teks di sebelah kawalan pilihan itu. Pilihan lain termasuk pilihan untuk membelah halaman ganjil dan genap, membahagi menjadi halaman individu dan banyak lagi.

3

Klik pilihan "Sama dengan sumber" di bawah tajuk "Destinasi". Klik butang "Jalankan" di panel utama untuk memulakan perpecahan. Gunakan Windows Explorer untuk menavigasi ke folder PDF yang besar, dan kemudian buka fail yang namanya diawali dengan "pdfsam" untuk melihat fail PDF terbelah anda.