Sebab untuk Memulakan Kumpulan Facebook dan bukannya Halaman

Perbezaan antara kumpulan dan halaman Facebook membingungkan banyak pemilik perniagaan kecil. Kedua-duanya dapat digunakan untuk tujuan yang berbeza dalam suasana perniagaan. Kumpulan menyediakan cara untuk berkomunikasi dengan sekumpulan kecil orang yang mempunyai minat bersama di Facebook - pekerja anda, misalnya. Halaman direka untuk digunakan oleh perniagaan dan organisasi untuk mempromosikan produk dan perkhidmatan mereka kepada sebanyak mungkin orang. Halaman dibuka untuk umum. Sekiranya anda memerlukan privasi, pilihan komunikasi yang baik dan kemampuan untuk berkolaborasi dengan sebilangan kecil orang, mewujudkan kumpulan Facebook adalah penyelesaian yang lebih baik.

Privasi

Kumpulan sangat sesuai untuk perbincangan. Facebook menawarkan tiga tahap privasi untuk kumpulan: terbuka, tertutup dan rahsia. Kumpulan terbuka dapat dilihat oleh sesiapa sahaja, dan sesiapa sahaja boleh menyertainya; semua kandungan dapat dilihat oleh sesiapa sahaja yang mengunjungi kumpulan tersebut. Nama-nama kumpulan tertutup dapat dilihat seperti senarai ahli, tetapi hanya ahli yang dapat melihat kandungan yang disiarkan pada kumpulan tertutup; mereka hanya melalui jemputan, walaupun anda boleh meminta jemputan sekiranya anda mengenali salah seorang ahli. Kumpulan rahsia tidak dapat dilihat oleh sesiapa pun, termasuk melalui carian. Hanya ahli kumpulan yang boleh menambahkan ahli dari senarai rakan peribadi mereka ke kumpulan ini. Halaman Facebook berbeza kerana halaman tersebut terbuka untuk umum dan tidak tersusun untuk mempromosikan perbincangan.

Komunikasi

Kumpulan mempunyai pilihan komunikasi yang tidak akan anda temui dengan halaman Facebook. Oleh kerana ahli kumpulan dapat melihat nama orang lain yang tergolong dalam kumpulan, mereka boleh menghantar mesej kepada ahli kumpulan lain selagi tetapan privasi mereka tidak menyekat kenalan daripada rakan bukan. Halaman Facebook jauh lebih terhad dalam pilihan komunikasi. Orang yang menyukai halaman Facebook boleh mengomentari kandungan yang disiarkan oleh pentadbir tetapi tidak dapat melihat orang lain yang menyukai halaman Facebook kecuali mereka sudah berada dalam senarai rakan mereka. Ini menjadikan komunikasi antara orang yang menyukai halaman Facebook tidak praktikal.

Penonton

Kumpulan biasanya disarankan untuk kumpulan kecil orang. Contoh kumpulan seperti itu ialah pasukan yang mengerjakan projek dalam syarikat. Sekiranya syarikat itu cukup kecil, anda boleh mendorong semua pekerja yang mempunyai akaun Facebook untuk bergabung dengan kumpulan tersebut. Kumpulan sangat sesuai untuk membuat acara, berkongsi dokumen dan memberi maklumat orang mengenai apa yang berlaku di dalam syarikat.

Kandungan

Mana-mana ahli dalam kumpulan boleh menghantar gambar, video, tinjauan pendapat atau memuat naik dokumen, yang kemudian boleh dimuat turun oleh ahli lain. Dengan halaman perniagaan, pentadbir halaman dapat menyiarkan kandungan yang masuk ke suapan berita orang yang menyukai halaman tersebut. Pengguna boleh memberi komen mengenai kandungan ini, tetapi kolaborasi bukanlah fungsi utama. Tambahan pula, apa sahaja yang disiarkan oleh pengguna secara langsung ke laman Facebook selalunya tidak akan disedari oleh orang lain yang menyukai halaman tersebut.