Bagaimana Menilai Saham Rakan Niaga yang Bersara di Syarikat S

Anda mempunyai banyak kemungkinan cara untuk menilai nilai S-corporation, tetapi nilai yang anda tetapkan mesti bertahan dari pemeriksaan luar. Ujian yang paling penting yang harus dilalui penilaian adalah IRS, yang harus mengkaji dan mengenakan cukai hasil yang diterima oleh rakan yang bersara. Kaedah termudah untuk menilai nilai saham yang diluluskan oleh IRS melibatkan penggunaan kunci kira-kira untuk menentukan nilai syarikat setelah liabiliti dan hutangnya.

1

Menilai nilai aset syarikat. Anda boleh menggunakan dua kaedah yang mungkin untuk menilai aset. Yang pertama adalah menggunakan nilai tercatat aset seperti yang dinyatakan pada kunci kira-kira. Kaedah kedua adalah meminta penilai profesional masuk dan menentukan nilai pasaran wajar aset semasa. Kaedah kedua hanya diperlukan jika anda percaya bahawa aset telah meningkat atau berkurang nilainya.

2

Tentukan nilai liabiliti S-Corporation. Jumlah ini dapat ditentukan menggunakan kunci kira-kira semasa syarikat, yang harus menyatakan semua liabiliti pada nilai semasa mereka.

3

Kurangkan liabiliti dari aset untuk menentukan nilai ekuiti pemegang saham. Ini adalah identiti asas perakaunan, dan diterima sebagai ukuran semua nilai pemegang saham dalam syarikat.

4

Bahagikan ekuiti pemegang saham dengan jumlah saham tertunggak. Ini akan memberi anda nilai syarikat sesaham.

5

Gandakan nilai sesaham S Corporation dengan jumlah saham yang dimiliki oleh rakan yang bersara. Ini menentukan nilai saham pemilik yang bersara dalam syarikat.