Cara Menjana Keuntungan di Kedai Gunting Rambut Kecil

Wanita bukan satu-satunya yang mahukan perkhidmatan penjagaan rambut profesional - lelaki juga mahu kelihatan cantik. Oleh itu, terdapat permintaan untuk kedai gunting rambut yang memberi tumpuan kepada pelanggan lelaki. Adalah sukar untuk memperoleh keuntungan di kedai-kedai ini jika anda tidak mendekati kedua-dua segmen kewangan dan operasi perniagaan dengan kesungguhan dan perancangan yang tepat.

Kebersihan dan Garis Panduan

Kerana tukang gunting rambut dapat memberikan perkhidmatan yang menimbulkan bahaya kepada pelanggan, seperti mengeringkan rambut dengan bahan kimia dan menggunakan pisau cukur yang tajam, anda mesti mengikuti garis panduan asas kebersihan dan undang-undang yang sama seperti ahli kosmetik lain. Ini nampaknya tidak berkaitan dengan keuntungan anda, tetapi pelanggan yang melihat kedai kotor tidak mungkin akan kembali. Walaupun orang tidak pernah menjejakkan kaki ke kedai anda sebelumnya, jika mereka pernah mendengar perkara negatif tentang cara anda beroperasi, mereka mungkin berfikir dua kali sebelum melangkah masuk ke pintu. Anda juga boleh dikenakan denda atau kehilangan permit dan lesen kerana tidak mematuhi peraturan tata rias, jadi jaga kedai anda rapi dan ambil langkah tambahan seperti menghadiri seminar tambahan untuk memastikan anda mematuhi. Memposting anugerah dan sijil yang berkaitan dengan acara ini dapat menunjukkan kepada anda pelanggan 'kembali kepala dan bahu di atas pesaing.

Memahami Pasaran

Kedai-kedai gunting rambut kecil, serupa dengan bisnis lain, harus memiliki rasa pasar mereka sebelum mereka berharap dapat menerapkan strategi pemasaran yang membawa pelanggan berbayar. Selidik apa yang dilakukan pesaing lain dan bagaimana demografi masyarakat. Contohnya, jika pelanggan anda adalah orang yang berumur 40 tahun ke bawah, perkhidmatan seperti janggut yang mati tidak banyak diminati di kedai anda. Buat strategi perniagaan anda berdasarkan hasil penyelidikan pasaran anda, memerangi konsep "gramp" tradisional atau "gaya lama" kedai gunting rambut jika perlu. Sentiasa tanyakan kepada pelanggan bagaimana mereka mendengar tentang anda, dan sesuaikan strategi pemasaran anda sekiranya keperluan atau demografi masyarakat berubah dengan ketara. Pertimbangkan tahap pendapatan purata kawasan ketika anda menetapkan harga.

Pertubuhan

Mengatur kedai gunting rambut anda adalah keuntungan yang mesti dilakukan. Ini merujuk kepada bekalan anda serta dokumen dan rekod anda. Apabila anda mengatur bekalan anda, adalah lebih mudah untuk mengambil barang yang anda perlukan dengan cepat untuk meneruskan perniagaan. Ini bermakna orang tidak menunggu, jadi anda boleh melayani lebih banyak pelanggan. Ini juga bermaksud pelanggan yang anda layani melihat anda cekap, yang menyumbang kepada pengalaman perkhidmatan yang positif. Apabila anda menyusun kertas kerja, lebih mudah untuk membayar bil dan melihat di mana wang kedai diikat. Kemungkinan besar anda akan melupakan tarikh akhir penting yang mungkin bermaksud membayar lebih banyak. Periksa buku anda dan lakukan dengan kerap untuk mengetahui kesilapan yang boleh menanggung kos anda, dan untuk mencari kawasan di mana lebih banyak kecekapan diperlukan.

Hubungan Vendor

Sebagai tukang gunting rambut, anda pasti memerlukan pelbagai persediaan seperti gunting, perapi, tirai pelindung, dan produk penjagaan rambut. Mendapatkan bekalan ini secara pukal dapat menjimatkan banyak wang, tetapi anda mesti mempunyai ruang untuk menyimpannya, dan anda sering mempunyai cukup wang untuk membayar barang di muka. Membangun hubungan vendor yang baik boleh menyebabkan akaun dengan vendor yang membolehkan anda membeli item dengan kredit jangka pendek, dan juga dapat menghasilkan komisen jika anda menjual produk vendor.

Melabur

Hanya kerana anda adalah tukang gunting rambut kecil tidak bermaksud anda tidak harus berfikir lebih awal untuk perniagaan anda. Ketepikan sebahagian keuntungan anda dan laburkanlah. Jumlah yang anda laburkan dan tepat di mana anda meletakkan dana adalah masalah pilihan peribadi, tetapi ideanya adalah bahawa melaburkan sebahagian dana anda dapat menghasilkan keuntungan lebih banyak keuntungan. Apabila anda memerlukan dana tambahan, anda dapat memanfaatkan pendapatan pelaburan untuk menampung perbelanjaan yang anda ada. Dengan cara itu, anda tidak perlu membuat hutang untuk memastikan kedai tetap bertahan dalam tempoh yang sukar.

Pekerja

Pekerja boleh membuat atau memecahkan kedai gunting rambut. Mempekerjakan hanya tukang gunting rambut yang bekerja melalui program perantisan yang diiktiraf atau yang dilesenkan sepenuhnya selalu menjadi pertaruhan terbaik dari sudut undang-undang. Juga penting untuk memilih orang yang mempunyai keperibadian yang bersemangat, kerana pelanggan umumnya ingin berbual dengan tukang gunting rambut mereka dan pekerja kosmetologi lain. Bersikap jelas dengan pekerja mengenai panduan anda dan memastikan mereka bertanggungjawab dapat memastikan kedai beroperasi dengan lancar. Jangan takut untuk menuntut karya terbaik mereka.