Bagaimana Aktiviti Promosi Diintegrasikan untuk Mencapai Objektif Pemasaran

Untuk mencapai objektif pemasaran memerlukan pelbagai strategi bersepadu, dan aktiviti promosi memainkan peranan penting dalam gabungan tersebut. Promosi adalah salah satu yang disebut empat P pemasaran, yang lain adalah produk, harga dan tempat. Kategori promosi menumpukan pada strategi yang boleh digunakan perniagaan untuk memberikan maklumat kepada pengguna mengenai produknya. Secara khusus, promosi melibatkan strategi periklanan, penjualan pribadi, promosi penjualan dan hubungan masyarakat, menurut buku "Essentials of Marketing," karya Charles W. Lamb dan rakan-rakannya.

Mengiklankan

Iklan berlaku apabila syarikat membayar untuk menyampaikan pesanan penjualannya kepada pengguna. Sebagai contoh, sebuah syarikat boleh menggunakan iklan televisyen untuk memberi tahu pelanggan tentang harga terendah di sebuah kedai. Dengan kata lain, iklan mengintegrasikan strategi penentuan harga - harga rendah - dan strategi tempat - lokasi mudah di kedai - untuk memastikan semua strategi pemasaran bekerjasama untuk mencapai objektif yang sama.

Jualan peribadi

Penjualan peribadi melibatkan jurujual yang menggunakan kemahiran mereka untuk meyakinkan pengguna untuk membeli produk atau perkhidmatan. Jurujual sering menggunakan strategi penetapan harga untuk meyakinkan pelanggan untuk membeli produk, dengan itu mengintegrasikan kategori harga dan promosi keempat-empat P tersebut. Taktik penjualan peribadi lain termasuk menonjolkan faedah khusus produk dan menawarkan penghantaran percuma, yang masing-masing menggabungkan strategi produk dan tempat.

Promosi jualan

Promosi penjualan adalah insentif sementara yang menjadikan produk lebih menarik bagi pembeli, menurut buku “Iklan, Promosi dan Aspek Lain Komunikasi Pemasaran Bersepadu,” oleh Terence A. Shimp. Kupon, diskaun, penjualan dan harga pukal adalah bentuk promosi penjualan. Taktik ini jelas berintegrasi dengan strategi harga keseluruhan perniagaan, tetapi juga dapat disatukan dengan strategi produk dan tempat. Contohnya, kupon dapat memberi inspirasi kepada pelanggan untuk mencuba produk baru, dan penjualan di seluruh kedai dapat membantu menjana publisiti untuk lokasi kedai baru.

Perhubungan Awam

Elemen perhubungan awam melibatkan mempromosikan produk atau perkhidmatan dalam arti tidak formal, misalnya, dengan mengembangkan reputasi syarikat untuk perkhidmatan pelanggan sehingga orang mengesyorkan produknya kepada orang lain. Mengaitkan syarikat dengan usaha amal adalah cara lain untuk menghasilkan muhibah awam. Syarikat juga dapat mengintegrasikan strategi pemasaran yang lain. Sebagai contoh, perniagaan mungkin mengiklankan bahawa keuntungan dari penjualan yang akan datang akan membiayai badan amal yang terletak di wilayah geografi di mana syarikat itu berharap dapat mengembangkan operasinya.