Punca Globalisasi dalam Pemasaran

Globalisasi merujuk kepada pemecahan halangan yang menghalang pertukaran dan penyatuan kewangan, perdagangan dan idea di seluruh dunia. Walaupun perdebatan masih ada mengenai ciri-ciri yang tepat atau pentingnya sebab globalisasi tertentu, terdapat beberapa persetujuan umum mengenai penyebabnya sendiri. Sebagai ciri perniagaan yang tidak terpisahkan, tetapi akhirnya bawahan, penyebab globalisasi dalam pemasaran mencerminkan penyebab globalisasi dalam perniagaan.

Kemajuan Teknologi

Kemajuan teknologi di hampir setiap peringkat, dari akses Internet yang meluas hingga standardisasi kontena pengangkutan dan pengangkutan global yang pesat, berfungsi sebagai pemacu utama globalisasi. Penyeragaman proses pembuatan membolehkan perniagaan memanfaatkan skala ekonomi yang memungkinkan untuk melayani pasaran bersaiz global, dan boleh dipercayai, pengangkutan di seluruh dunia menyediakan elemen yang diperlukan untuk membina rantaian bekalan untuk melayani pasaran tersebut. Sifat Internet 24/7 memberikan pengguna akses mudah ke produk dari seluruh dunia dan, pada gilirannya, mendorong keperluan globalisasi dalam pemasaran.

Komunikasi Global

Komunikasi global, sebahagian besarnya dibantu oleh saluran komunikasi dalam talian, seperti media sosial, membantu penyebaran bukan hanya idea, tetapi norma dan kehendak sosial. Pada hakikatnya, komunikasi global membawa kepada rasa yang lebih homogen dalam semua perkara dari komputer tablet hingga muzik. Kecenderungan ke arah minat tahap global terhadap produk, tanpa mengira titik asal, memerlukan pemasaran yang berkaitan dengan jenama dari perspektif global, dan bukannya peringkat tempatan atau nasional. Pemasar mesti membuat imejan dan mesej yang melampaui maklumat budaya dan mencerminkan idea teras yang menarik secara universal.

Mobiliti Modal

Modal kini bergerak melintasi sempadan negara dengan kemudahan perbandingan, yang memudahkan syarikat memperoleh pembiayaan dari pelbagai sumber. Keupayaan ini untuk mendapatkan dana dari luar negara, sekiranya sumber domestik terbukti tidak bersedia, dapat memfasilitasi pertumbuhan domestik dan pengembangan asing. Untuk mendapatkan pembiayaan asing, pasukan pemasaran perniagaan mesti terbukti mampu menunjukkan bahawa, misalnya, ada pasaran asing untuk produk perniagaan, dan bahawa ia tahu bagaimana menangani pasaran domestik dan asing untuk memperoleh bahagian di kedua-duanya.

Pertimbangan

Globalisasi menimbulkan teka-teki untuk pemilik perniagaan kecil. Di satu pihak, perniagaan kecil sering mendapati mereka bersaing dan memasarkan dalam persaingan dengan jenama global yang dibiayai dengan lebih baik. Sebaliknya, perniagaan yang sama ini mempunyai akses ke pangkalan pengguna di seluruh dunia yang dapat membuktikan sumber pendapatan yang besar. Memilih antara menawarkan perkhidmatan ke pangkalan pengguna di seluruh dunia atau berfokus untuk menangkap perniagaan tempatan dan serantau bermaksud menimbang sejumlah faktor, termasuk logistik, perbelanjaan, dan kesukaran yang wujud dalam mengembangkan bahan pemasaran yang mesra global. Walaupun beberapa perniagaan cenderung melayani pasaran global, misalnya menjual produk maklumat, banyak perniagaan kecil memilih untuk tidak ikut globalisasi.