Cara Gaya Grafik Garisan di Illustrator

Alat Grafik Adobe Illustrator membuka tetingkap mirip spreadsheet mini di mana anda boleh memasukkan baris dan lajur data untuk menghasilkan grafik lajur, bar, garis, kawasan, penyebaran, pai dan radar. Graf garisnya memberikan pilihan gaya yang lebih sedikit daripada yang ditawarkan oleh beberapa jenis grafik yang lain, tetapi garis penanda, teks dan paksi mereka memberikan peluang untuk penyesuaian. Gunakan pilihan ini untuk menyelaraskan grafik garis anda dengan elemen karya seni lain untuk persembahan, brosur dan grafik laman web.

Penanda

Graf garis Adobe Illustrator menggunakan penanda pada setiap titik data di sepanjang garis yang mengesan satu siri data individu. Secara lalai, penanda ini muncul sebagai peluru persegi yang diisi dan digariskan. Anda dapat mencapai pembezaan yang lebih besar antara atau di antara siri data anda dengan menggantikan penanda tersuai, yang juga akan muncul dalam legenda grafik jika anda memilih untuk menggunakannya. Pilihan penyesuaian ini juga meningkatkan kemudahan penonton dapat mengenal pasti siri data anda.

Penanda Tersuai

Untuk melaksanakan penanda khusus, tekan "A" untuk beralih ke alat Pemilihan Langsung dan klik pada salah satu penanda lalai yang ada dalam grafik anda. Salin pilihan dan tampal di papan seni anda untuk membentuk latar belakang penanda tersuai anda. Gunakan alat Skala atau panel Transform untuk mengukur penanda pendua ke atas atau ke bawah mengikut ukuran yang anda mahukan. Kotak penanda yang anda gandakan menjadi kotak pemotongan yang hanya memaparkan apa yang muncul di dalamnya. Untuk menjadikan penanda anda kelihatan seolah-olah melayang di atas garis grafik, tetapkan warna isian dan corak kotak pendua ke "Tiada."

Memohon Penanda Khusus

Setelah anda melukis atau menetapkan elemen tambahan dan meletakkannya di atas elemen latar belakang, pilih semua objek yang membentuk reka bentuk anda dan ubah menjadi penanda grafik dengan membuka submenu "Graf" menu "Objek" dan pilih "Reka Bentuk." Butang "Reka Bentuk Baru" mengubah pilihan anda menjadi penanda. Untuk menggunakan penanda baru anda, klik dua kali pada salah satu penanda dalam grafik anda dengan alat Pemilihan Kumpulan, pilihnya dan selebihnya penanda dalam siri data, dan buka submenu menu "Objek" "Graf" untuk memilih "Penanda . "

Pilihan lain

Anda juga boleh mengubah warna, gaya dan ketebalan garis grafik, garis sumbu dan tanda centang, mengubah parameter warna dan jenis huruf label paksi dan legenda, dan menambahkan latar belakang grafik anda. Walaupun anda menggunakan penanda garis stok, anda boleh mengubah corak dan warna pengisiannya. Alat Pemilihan Kumpulan membolehkan anda memilih semua tanda atau label pada paksi sehingga anda dapat mengubah semuanya sekaligus. Untuk mengelakkan kehilangan penyesuaian anda, gunakannya setelah selesai mengedit atau menambahkan data dan membuat penyesuaian menggunakan alat grafik. Sekiranya anda menyesuaikan grafik setelah anda menggayakannya secara manual, semua penyesuaian manual anda akan hilang. Untuk menjadikan gaya manual lebih mudah diterapkan, anda dapat membuat contoh perlakuan garis dan teks anda di luar kawasan grafik dan menggunakan alat Eyedropper untuk menerapkannya pada objek grafik yang dipilih.Apabila anda mengklik objek dengan alat Eyedropper, ia menggunakan atribut objek untuk pilihan anda.

Maklumat Versi

Maklumat dalam artikel ini berlaku untuk Adobe Illustrator CS6 dan Adobe Illustrator CC. Ia mungkin berbeza sedikit atau ketara dengan versi atau produk lain.