Cara Memulakan Kedai Buku Terpakai Secara Dalam Talian

Setiap orang mempunyai beberapa buku terpakai yang terdapat di sekitar rumah. Sekiranya anda menikmati buku dan tidak mempunyai ruang untuk menyimpannya di rumah anda, atau sering mendengar masalah ini daripada rakan anda, anda mungkin berfikir untuk memulakan perniagaan kedai buku terpakai secara dalam talian. Semasa menjual buku secara dalam talian, faktor seperti keadaan dan usia buku, harus dinilai. Anda juga perlu melabur modal untuk membina inventori anda. Ukuran pelaburan yang diperlukan bergantung pada visi anda untuk perniagaan.

1

Teliti industri kedai buku terpakai. Mulakan idea percambahan idea tentang bagaimana anda dapat mencari buku terpakai, bagaimana menaruhnya untuk memperoleh keuntungan, siapa yang akan anda pasarkan dan mencari beberapa tempat dalam talian di mana anda boleh menjual atau mempromosikan buku anda.

2

Tulis rancangan perniagaan. Tentukan berapa banyak wang yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan kedai buku terpakai anda secara dalam talian. Huraikan semua bahagian perniagaan anda dengan teliti dalam rancangan anda. Contoh rancangan boleh didapati dalam talian melalui laman web Pentadbiran Perniagaan Kecil. Rancangan perniagaan akan membantu anda menentukan matlamat perniagaan dan akan menunjukkan kepada anda berapa banyak wang yang dapat anda harapkan dari perniagaan anda. Ini juga akan menunjukkan kepada para pelabur masa depan kekuatan perniagaan anda, itulah yang akan mereka gunakan untuk menentukan apakah mereka akan meminjamkan wang kepada anda.

3

Namakan perniagaan anda. Pilih nama perniagaan yang akan digunakan semasa semua komunikasi perniagaan anda. Buat senarai nama dan gunakan enjin carian untuk melihat apakah nama-nama tersebut telah diambil Pastikan nama yang anda pilih mempunyai nama domain yang tersedia sehingga anda dapat membuka perniagaan anda secara dalam talian. Daftarkan nama domain dengan syarikat pendaftar dalam talian dan daftarkan nama perniagaan anda, atau nama dagang, dengan setiausaha negara anda.

4

Dapatkan Nombor Pengenalan Majikan anda. Ini adalah nombor yang akan anda gunakan semasa mengemukakan cukai perniagaan anda. Ia boleh diperoleh dari laman web Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri.

5

Dapatkan nombor pengenalan cukai jualan anda. Kerana anda menjual komoditi, jika negeri anda memungut cukai penjualan, anda perlu mengenakan bayaran kepada setiap pelanggan yang berada di cukai penjualan negeri anda. Untuk sebarang penjualan yang anda buat dalam talian, anda tidak perlu mengenakan cukai jualan sekiranya orang yang membeli barang anda tidak berada di negeri anda.

6

Tentukan di mana anda akan menjual buku anda. Sekiranya anda menerima modal permulaan, anda mungkin mempunyai cukup wang untuk membuat laman web anda sendiri dan membina pangkalan data yang disesuaikan dengan perniagaan anda sehingga anda dapat membuat katalog buku masuk anda. Mulakan laman web anda dan benarkan pelanggan membayar buku mereka secara dalam talian. Tempat lain untuk menjual buku anda dalam talian boleh melalui eBay, Amazon atau Half.com. Perkhidmatan ini mengenakan bayaran untuk menjual buku anda di laman web mereka.

7

Beli inventori. Cari tempat untuk mendapatkan buku terpakai seperti penjualan halaman, rakan dan keluarga, atau tawarkan perkhidmatan di mana orang dapat menjual buku kepada anda sebagai ganti kad hadiah ke kedai anda. Buku ada di mana-mana; gunakan imaginasi anda untuk tempat yang boleh anda cari dengan harga murah untuk dijual semula.

8

Promosikan perniagaan anda. Sekiranya perniagaan anda hanya dalam talian, promosikan perniagaan anda menggunakan sumber media sosial, seperti Facebook, Twitter atau LinkedIn. Letakkan iklan dan iklan di tempat yang dikunjungi oleh pelajar kolej jika anda mempunyai banyak pilihan buku teks. Cari tempat di mana penggemar buku pergi dan promosikan kedai buku terpakai dalam talian anda.