Kelebihan & Kekurangan Penilaian Prestasi

Kejayaan perniagaan kecil anda sangat bergantung pada prestasi pekerja anda. Untuk menilai prestasi setiap pekerja dan memberikan maklum balas, mungkin perlu menerapkan sistem penilaian pekerjaan. Penilaian berkala membolehkan pekerja mengetahui apa yang dilakukannya dengan baik dan apa yang perlu diperbaiki. Penilaian menawarkan sejumlah kelebihan dan juga potensi kerugian.

Laporan Status

Ramai pekerja suka mengetahui kedudukan mereka mengenai prestasi kerja dan peranan mereka dengan sebuah syarikat. Penilaian prestasi berkala membolehkan anda memberikan maklum balas positif serta mengenal pasti bidang yang perlu diperbaiki. Anda juga boleh meletakkan landasan untuk rancangan pembangunan supaya pekerja dapat meningkatkan kemahiran mereka.

Membangun Hubungan

Sebagai pemilik perniagaan, anda mungkin tidak selalu mempunyai masa untuk melakukan perbualan panjang dengan pekerja anda. Menurut laman web Pengusaha, kelebihan penilaian prestasi pekerja adalah bahawa ia membolehkan anda melakukan perbincangan secara langsung dengan pekerja anda, yang dapat memberi anda idea yang lebih baik tentang apa yang membuat mereka berdetik dan juga peluang untuk membina hubungan.

Mengenal Peluang

Semasa proses penilaian, anda mungkin mendapati bahawa pekerja tersebut memiliki kemahiran tertentu atau berminat dalam aspek penting dalam perniagaan anda seperti pemasaran atau pengurusan. Akibatnya, anda mungkin dapat mengalihkan pekerja tersebut ke peranan di mana dia menawarkan nilai lebih kepada perniagaan anda.

Menggunakan Masa Berharga

Kelemahan penilaian prestasi yang mungkin berlaku ialah mereka menghabiskan masa yang berharga. Anda perlu meluangkan masa untuk membuat persiapan dan menjalankannya. Ini juga bermaksud waktu henti bagi pekerja anda, mengakibatkan produktiviti hilang.

Potensi Ketidaktepatan

Untuk melakukan penilaian prestasi yang adil dan tepat, anda perlu menyimpan rekod dan dokumentasi yang tepat sepanjang tempoh penilaian. Sekiranya anda tidak terbiasa membuat catatan ketika sesuatu peristiwa berlaku, mudah untuk melupakan kejadian itu atau merakamnya di kemudian hari apabila ingatan anda tidak segar. Akibatnya, anda boleh menilai pekerja anda secara tidak adil.

Tafsiran yang berbeza

Menurut laman web Mind Tools, kelemahan penilaian prestasi adalah bahawa anda dan pekerja anda mungkin mempunyai tafsiran yang berbeza mengenai hasil penilaian. Apa yang anda anggap sebagai peluang untuk menunjukkan bidang peningkatan boleh mengakibatkan pekerja anda merasa bahawa penilaian itu tidak lebih dari sekadar sesi "mengunyah", menyebabkan penurunan semangat.