Akta Ujian Pekerja Omnibus tahun 1991

Akta Ujian Karyawan Pengangkutan Omnibus tahun 1991 menghendaki ujian dadah dan alkohol pemohon dan pekerja Jabatan Perhubungan AS. DOT menghendaki agar semua agensi di bawah peraturannya memiliki kebijakan yang dapat menjelaskan sepenuhnya siapa yang mesti melakukan ujian, dan bagaimana dan kapan mereka akan dijalankan. Di samping itu, dasar-dasar tersebut mesti dibuat dapat diakses oleh semua pihak yang terlibat dalam program ini.

Sejarah

Akta Ujian Karyawan Pengangkutan Omnibus tahun 1991 dimasukkan ke dalam perundangan sebagai akibat dari kegelinciran kereta api bawah tanah New York City. Pengendali kereta api berada di bawah pengaruh alkohol ketika kemalangan itu berlaku, dan didapati masih mempunyai kandungan alkohol dalam darah 0,21 persen beberapa jam setelah kemalangan itu. Perundangan pada awalnya hanya memperkenalkan syarat untuk pengujian alkohol bagi karyawan DOT, tetapi berkembang untuk memasukkan daftar ubat yang diperluas yang ujiannya akan dilakukan sebelum diselesaikan.

Yang Dilindungi

Menurut Departemen Perhubungan AS, setiap pekerja yang melakukan fungsi pengangkutan yang sensitif terhadap keselamatan, termasuk yang ada dalam industri penerbangan, trak, kereta api, transit massa, dan saluran paip "harus diuji. Setiap industri mempunyai definisi tugasnya yang dianggap sensitif terhadap keselamatan, tetapi istilah ini secara umum menggambarkan kedudukan di mana penurunan alkohol atau ubat-ubatan merupakan ancaman langsung terhadap keselamatan masyarakat. Pada dasarnya, mana-mana pekerja yang menjalankan operasi dengan kapasiti komersial harus menjalani ujian.

Prosedur Ujian

Semua agensi DOT mempunyai pilihan untuk mentadbir program secara dalaman, atau mengalihkan beberapa atau semua fungsi program. Tidak kira pilihan yang dipilih, ujian ubat biasanya dilakukan melalui urinalisis, dan ujian alkohol dilakukan dengan bantuan alat pernafasan atau alat pengumpulan air liur. Hasilnya kemudian disemak oleh Pegawai Pemeriksa Perubatan atau Juruteknik Breath Alkohol, yang membuktikan ketepatan proses ujian ubat

Tempoh masa

Akta Ujian Karyawan Pengangkutan Omnibus tahun 1991 memberi mandat bahawa pengujian berlaku sebelum bekerja, sekiranya terdapat kecurigaan, pasca kemalangan, kembali bertugas dan ditindaklanjuti, dan pada kadar rawak yang telah ditentukan. Kadar yang ditetapkan untuk ujian berbeza mengikut industri, dengan kebanyakan kadar ditetapkan pada keperluan tahunan 10 persen pekerja yang diuji alkohol, dan berkisar antara 25 persen hingga 50 persen untuk ujian dadah.

Akibatnya

DOT menghendaki agar pekerja yang menguji positif bahan terlarang atau menolak ujian segera dikeluarkan dari fungsi sensitif keselamatan. Syarat tambahan adalah bahawa pekerja yang menyinggung diberi senarai program penyalahgunaan bahan yang berkelayakan, dengan keputusan siapa yang membayar perkhidmatan yang ditinggalkan mengikut budi bicara majikan. Walaupun DOT tidak memiliki peraturan yang seragam mengenai pemberhentian atau keputusan personel lain, ini menetapkan bahawa pekerja yang ingin kembali ke kedudukan sensitif keselamatan mesti menyelesaikan proses pengembalian tugas seperti yang ditentukan oleh atasan mereka dan program penyalahgunaan bahan.