Kelebihan Menyiapkan Rangkaian

Sekiranya perniagaan anda menggunakan lebih daripada lima stesen kerja komputer dan beberapa pencetak, sudah tiba masanya untuk memasang rangkaian. Rangkaian memudahkan kerjasama antara pekerja, penggunaan sumber yang lebih baik, pentadbiran terpusat dan sandaran terpusat. Pelaksanaan rangkaian tidak mudah dan tidak murah, tetapi keuntungan produktiviti, keselamatan dan kestabilan cukup untuk membenarkan kemajuan.

Sumber Dikongsi

Rangkaian membolehkan pekerja anda berkongsi pencetak, pengimbas, mesin faks, mesin fotokopi dan sambungan Internet. Ini membolehkan anda membeli satu pencetak dan bukannya lima, menjimatkan harga pembelian serta kos penyelenggaraan yang berterusan. Sambungan Internet yang dikongsi membolehkan anda mengawal akses Internet dengan firewall atau pelayan proksi, melindungi syarikat anda daripada tanggungjawab kerana penyalahgunaan pekerja.

Pentadbiran Berpusat

Sebilangan besar perniagaan memerlukan sekurang-kurangnya satu komputer untuk mengesan rekod perniagaan dan mengurus kerja. Apabila bilangan komputer bertambah menjadi lima atau 10, menjadi sukar untuk menguruskan kelayakan pengguna di setiap stesen. Rangkaian berasaskan pelayan memudahkan pentadbiran ID pengguna dan kata laluan terpusat, yang meningkatkan keselamatan aset dan data pengkomputeran anda. Anda juga dapat melaksanakan pengurusan dasar terpusat, memastikan pekerja hanya dapat mengakses data yang perlu mereka akses untuk melaksanakan tugas mereka.

Kecekapan dan Kerjasama

Rangkaian memudahkan pekerja berkongsi maklumat dan bekerjasama dalam kerja. Membawa kertas dari pejabat ke pejabat, atau bahkan alat penyimpanan mudah alih tidak semestinya menyimpan maklumat pada pelayan terpusat untuk diakses oleh semua orang yang diberi kuasa untuk mengaksesnya. Ini dapat mempercepat penyampaian projek dan meningkatkan kreativiti pasukan anda.

Penyimpanan dan Sandaran Berpusat

Sekiranya anda pernah kehilangan data kerana kerosakan komputer, anda menyedari pentingnya strategi sandaran yang baik. Anda tidak pasti bahawa semua data kritikal di stesen kerja mandiri disandarkan secara berkala. Rangkaian membolehkan anda menyimpan data secara terpusat dan memastikan semua data penting disandarkan pada jadual yang telah ditentukan. Anda boleh mengotomatisasi prosedur sehingga tidak ada campur tangan pengguna yang terlibat selain pengendali yang memeriksa log setiap hari.

Akses Jauh

Sekiranya anda ingin memberi peluang kepada pekerja anda untuk melakukan telecommute, atau bekerja dari rumah, anda boleh menggunakan rangkaian untuk memudahkan akses jauh. Ini membolehkan sesiapa sahaja yang mempunyai ID pengguna dan kata laluan di rangkaian anda untuk membuat pautan ke rangkaian anda dari keselesaan kediamannya sendiri. Ini sangat berguna bagi anggota sokongan yang mendapat panggilan untuk pertolongan pada tengah malam. Pastikan anda menggunakan rangkaian peribadi maya, atau VPN, untuk sambungan jauh untuk memberikan keselamatan yang mencukupi untuk rangkaian dalaman anda.