Memiliki Franchised Gym Vs. Perniagaan Bebas

Mengubah pengalaman kecergasan anda menjadi perniagaan membuka sejumlah peluang termasuk menjadi pelatih peribadi, jurulatih kecergasan atau pemilik gim anda sendiri. Memulakan gim sendiri boleh kelihatan luar biasa. Bersandar pada francais untuk mendapatkan pertolongan boleh menghalang kebebasan anda.

Bayaran

Membeli gim francais mempunyai kos yang besar. Bayaran pelesenan diperlukan untuk mendapatkan francais dan mungkin beberapa ratus ribu dolar. Bayaran tambahan merangkumi pembayaran atas pendapatan yang diperoleh dan bayaran untuk iklan koperasi. Gim bebas tidak mempunyai perbelanjaan awal untuk lesen dan tidak wajib membayar yuran bulanan atau suku tahunan.

Maklumat kewangan

Sebilangan besar francais memerlukan nilai bersih yang didokumentasikan untuk memastikan pemegang francais mempunyai kemudahan untuk membina gim, dilengkapi, dikendalikan dan dikendalikan sepanjang tahun pertama. Francais yang gagal memberi kesan negatif kepada francaisor. Sekiranya anda tidak memenuhi tanda aras nilai bersih dan tidak mempunyai kecairan yang diperlukan, anda tidak akan diluluskan untuk francais. Pemilik gim bebas tidak perlu mendokumentasikan kewangannya kepada sesiapa kecuali dia akan mendapatkan pinjaman bank. Sebaliknya, dia mempunyai jaminan kejayaan yang lebih besar dengan francais kerana syarikat francais memerlukan standard kewangan minimum.

Sekatan

Salah satu kelebihan francais ialah pelanggan tahu apa yang diharapkan. Mereka tahu bahawa semua lokasi francais menawarkan kemudahan yang sama dan mempunyai kelas, peralatan dan falsafah yang sama untuk bekerja dan akan mengenakan yuran keahlian yang sama. Berita buruk bagi pemilik gim francais adalah bahawa operasi perniagaannya, hubungan vendor dan pemasarannya mesti mematuhi arahan francaisor. Gim bebas boleh menawarkan kelas, peralatan dan kemudahan yang paling berjaya dimiliki oleh pemiliknya. Sekiranya bar smoothie tidak berlaku dengan pelanggannya, dia tidak perlu terus menawarkannya.

Pertolongan

Pemilik gim bebas sendiri dalam hal pemasaran, kemudahan, latihan dan pengurusan. Pemegang francais dibantu oleh francaisor dalam banyak aspek perniagaan, termasuk tempat mencari perniagaan, peralatan apa yang hendak dibeli, pemasaran dan latihan. Francaisor menetapkan vendor dan merundingkan potongan harga. Sebilangan pemilik gim mendapati pengawasan ini mengganggu sementara yang lain lebih suka menumpukan perhatian untuk membantu pelanggan mereka meningkatkan kecergasan dan menghargai bantuan tersebut.

Pemasaran

Francaisor memberikan nasihat dan bantuan pemasaran. Iklan koperasi memberi manfaat kepada semua lokasi di suatu kawasan, dan juga francaisor. Pemasaran dikembangkan dan diuji oleh francaisor. Gim bebas bertanggungjawab untuk pemasarannya sendiri tetapi yang memungkinkan untuk memilih strategi sendiri, beberapa di antaranya mungkin lebih baik untuk perniagaan individu. Kelemahannya adalah bahawa pemilik gim mungkin bukan pakar dalam pemasaran dan mungkin tidak memiliki kemampuan untuk melaksanakan program pemasaran yang efektif.

Pengalaman

Sukar bagi seseorang yang tidak mempunyai pengalaman kecergasan untuk berjaya dan mengendalikan gimnasium dengan jayanya. Francais, bagaimanapun, dapat dimiliki oleh pemilik yang tidak hadir, selagi francaisor merasakan ada pengurusan yang kompeten.