Cara Membuat Keputusan Berkesan

Dalam perniagaan, kita berhadapan dengan banyak keputusan yang perlu kita buat sepanjang minggu. Sekiranya anda adalah sebahagian daripada pasukan pengurusan, anda mungkin diminta membuat keputusan berulang kali setiap hari bekerja. Kaedah yang digunakan setiap orang untuk membuat keputusan yang berkesan berbeza dengan sifat individu itu sendiri. Tidak kira apa strategi membuat keputusan yang anda kembangkan, untuk membuat keputusan yang benar-benar berkesan dalam kehidupan profesional anda, penting untuk diingat empat faktor utama dan memasukkannya ke dalam kaedah membuat keputusan anda.

1

Kenal pasti masalah yang perlu diselesaikan atau apa yang anda harapkan dapat dicapai sebagai hasil membuat keputusan. Sebahagian daripada proses pengenalpastian ini melibatkan memahami kepentingan keputusan dan jumlah masa dan usaha yang harus diambil untuk membuatnya. Pembuat keputusan yang berkesan bukan sahaja memahami bagaimana membuat keputusan, tetapi juga bagaimana mengenal pasti keputusan mana yang sangat penting dan mana yang tidak.

2

Buat senarai kemungkinan penyelesaian dan kelebihan dan kekurangan masing-masing. Sekiranya keputusan yang anda ingin buat sangat penting, sangat berguna untuk menuliskan kemungkinan, bersama dengan kebaikan dan keburukan mereka. Sekiranya keputusannya tidak begitu rumit, hanya perlu menjalani proses itu secara mental. Mana-mana kaedah yang sesuai untuk anda, pastikan anda memasukkan semua kemungkinan dan kelebihan dan kekurangan masing-masing.

3

Sempitkan senarai penyelesaian yang mungkin untuk hanya penyelesaian yang akan menghasilkan penyelesaian masalah atau mencapai matlamat anda. Ingat bahawa objektifnya adalah untuk melakukannya dengan seberapa mungkin akibat negatif, jadi apabila anda menyekat senarai penyelesaian, ingat juga kebaikan dan keburukannya. Sekiranya satu penyelesaian dapat mencapai matlamat anda tetapi membawa akibat yang tidak dapat diterima, bawalah jalan keluar bersama dengan jalan keluar yang hampir tidak mencapai matlamat.

4

Buat keputusan anda. Dengan langkah ini dalam proses, anda telah memperoleh pemahaman tentang kemungkinan, kelebihan dan kekurangan masing-masing dan yang mana yang akan membawa anda lebih dekat dengan matlamat atau penyelesaian masalah anda dengan jumlah negatif yang paling sedikit. Anda telah mempertimbangkan keadaan dengan sewajarnya, jadi buat keputusan dengan yakin. Setelah anda berjaya, berpegang teguh. Sekiranya ternyata keputusan itu salah, lepaskan dan teruskan. Di belakang setiap orang yang berjaya adalah sejarah bukan sahaja keputusan yang berkesan, tetapi juga keputusan yang kurang sempurna.