Cara Mengira Penjualan di Perolehan Restoran dan Pelanggan

Ramai pengusaha permulaan memberi tumpuan terutamanya pada pengembangan item pilihan untuk menu mereka dan mewujudkan suasana yang menarik perhatian pelanggan. Walaupun tidak ada restoran yang boleh berjaya tanpa ada, pengurus restoran mesti mengawasi prestasi kewangan perniagaan mereka. Dua ukuran utama perniagaan restoran adalah jumlah penjualan, yang mengukur pendapatan kasar suatu tempoh, dan perolehan pelanggan, yang memberikan gambaran tentang berapa lama syarikat dapat mengharapkan pelanggan tetap berada di meja dan membantu memproyeksikan potensi pendapatan restoran.

Mengira Jumlah Jualan

1

Kumpulkan maklumat untuk penjualan sehari dengan mengumpulkan cek dari pelayan atau dengan membuat laporan menggunakan perisian tempat pembelian. Sertakan pesanan penjualan bar dan pesanan keluar dalam pengiraan ini.

2

Jumlahkan jumlah yang ditagih untuk setiap cek sepanjang tempoh ujian. Jumlah ini adalah jumlah penjualan restoran anda untuk tempoh pelaporan.

3

Hapuskan tiket take-out dan tab bar-bar sahaja dari contoh cek dan ulangi Langkah 2. Ini menunjukkan jumlah penjualan yang duduk untuk tempoh pelaporan. Sebuah restoran dengan perkhidmatan penuh mesti menghasilkan $ 150- $ 250 jualan setiap kaki persegi ruang lantai setiap tahun untuk mencapai titik impas, menurut syarikat perakaunan Baker Tilly.

Mengira Perolehan Pelanggan

1

Kumpulkan maklumat mengenai pelanggan dan ukuran pesta dengan memerintahkan kakitangan tuan rumah untuk memastikan jumlah pelanggan sebagai sebahagian daripada proses tempat duduk. Kumpulkan data mengenai jumlah tempat duduk, serta jumlah pelanggan yang duduk tidak bergantung pada jadual.

2

Hitung jumlah meja dan jumlah kerusi individu di tempat anda.

3

Bagilah jumlah pihak yang duduk dengan jumlah meja untuk menentukan kadar perolehan meja restoran. Sebagai contoh, jika anda duduk 80 pihak pada waktu siang dan mempunyai 20 meja, kadar perolehan meja anda adalah 4.

4

Bagilah jumlah jumlah pelanggan dengan jumlah tempat duduk yang ditentukan untuk menentukan kadar pusing ganti kerusi. Sebagai contoh, jika anda mempunyai 60 tempat duduk dan menempatkan 200 orang dalam sehari, kadar perolehan tempat duduk anda adalah 3.34.