Cara Mencari & Mengekalkan Pekerja Berkelayakan

Pekerja yang berkelayakan adalah kunci untuk perniagaan berjalan dengan lancar dan cekap. Mencari pekerja yang tepat boleh menjadi cabaran. Begitu juga dengan mengekalkan pekerja yang berkelayakan setelah anda menjumpainya. Kadar perolehan yang tinggi bukan sahaja menyakitkan semangat, tetapi juga lebih mahal untuk melatih pekerja baru daripada mengekalkan pekerja jangka panjang dan bergaji tinggi. Untuk mengelakkan kadar perolehan yang tinggi, majikan harus tetap berdedikasi dan setia kepada pekerjanya untuk menerima balasan yang sama.

Pengambilan dan Pemeriksaan

Tentukan di mana anda mungkin akan mencari calon pekerjaan yang paling berkelayakan dan hantar pengumuman pekerjaan terperinci. Daftar dengan agensi pengambilan pekerjaan yang dipercayai dan boleh dipercayai. Pastikan agensi memahami apa yang anda cari dari segi pendidikan, sejarah pekerjaan dan pengalaman. Sebaik sahaja anda mempunyai senarai calon yang berpotensi, minta mereka menandatangani siaran supaya anda dapat menjalankan pemeriksaan latar belakang untuk sejarah jenayah dan kredit dan mengesahkan tuntutan pendidikan.

Latihan

Latihan yang mencukupi akan membantu anda memegang pekerja yang berkelayakan. Pekerja mesti dilengkapi dengan pengetahuan yang diperlukan untuk melaksanakan tugas mereka dengan cekap dan berkesan. Pastikan pegawai baru anda dilatih dengan secukupnya, dan mengadakan sesi latihan berkala untuk pekerja jangka panjang anda setiap kali anda memperkenalkan produk, prosedur atau tanggungjawab baru. Sesi latihan juga harus diadakan secara berkala untuk menguatkan harapan pekerjaan.

Budaya dan Misi Syarikat

Berkomunikasi dengan berkesan mengenai misi dan budaya perniagaan anda adalah faktor penting untuk mengekalkan pekerja yang berkelayakan. Pastikan pekerja anda memahami apa tanggungjawab mereka masing-masing, dan bahawa tanggungjawab tersebut adalah penting bagi kejayaan syarikat. Anda harus menyampaikan misi dan budaya perniagaan anda semasa proses pengambilan pekerja dan wawancara. Juga penting untuk memastikan semua orang berada di halaman yang sama dengan memperkuat budaya dan misi syarikat semasa perjumpaan berkala.

Gaji, Faedah dan Jadual

Ganjaran pekerja anda dan kenali mereka kerana memenuhi matlamat penjualan atau hanya kerana boleh dipercayai. Pekerja cenderung tetap bermotivasi apabila mereka diiktiraf untuk pekerjaan yang dilakukan dengan baik secara berkala. Mereka juga akan tetap bermotivasi jika anda menawarkan gaji dan faedah yang kompetitif. Ini bukan sahaja dapat memperbaiki keadaan kewangan mereka, tetapi juga menunjukkan bahawa anda sanggup membayar pengalaman, kesetiaan dan kepakaran. Cara lain untuk membina kesetiaan adalah dengan menawarkan jadual yang fleksibel untuk pekerja dengan keluarga atau keadaan khas.