Cara Memulakan Perniagaan Ejen Jualan

Kehidupan sebagai wakil jualan bebas dapat memuaskan, menarik dan sangat menguntungkan tetapi memerlukan orang istimewa yang dapat disusun dan bersikap ramah, dapat bertolak ansur dengan penolakan, tekad dan tabah. Kaedah terbaik untuk mempersiapkan perniagaan anda sebagai ejen jualan bebas adalah dengan meneliti industri di mana anda ingin bekerja, mengenal pasti campuran produk sinergis supaya anda dapat mengulang lebih banyak rangkaian produk kepada setiap pelanggan yang anda hubungi, dan merancang bagaimana anda akan mengendalikan perniagaan anda perniagaan, termasuk program komputer apa yang anda perlukan, peralatan pejabat dan bahan pemasaran, seperti kad perniagaan dan laman web.

1

Tentukan produk apa yang ingin anda ulangi. Ini mestilah produk yang anda suka dan tahu tentang sesuatu. Menjual memerlukan kemampuan untuk bersemangat dalam membicarakan produk anda sehingga ada baiknya jika anda menjual sesuatu yang boleh anda bincangkan dengan panjang lebar tanpa merasa bosan.

2

Tentukan perniagaan sah anda. Ia mestilah LLC atau syarikat, yang boleh diperoleh menggunakan perkhidmatan dokumen undang-undang atau melalui pejabat setiausaha negara untuk negeri anda. Hubungi dewan bandar anda untuk menentukan sama ada anda memerlukan lesen perniagaan tempatan.

3

Siapkan nada anda. Tugas pertama anda sebagai wakil jualan adalah menjual diri anda kepada bakal pelanggan anda. Tunjukkan bahawa anda mempunyai pengetahuan tentang produk mereka dan memahami tabiat membeli pelanggan mereka.

4

Hubungi pengeluar atau peruncit untuk menawarkan perkhidmatan anda sebagai wakil jualan bebas. Matlamat anda adalah membuat kontrak dengan seberapa banyak pelanggan yang anda rasa dapat anda tangani dengan secukupnya.

5

Rundingkan bayaran komisen dan perbelanjaan anda Komisen boleh berkisar antara 5 persen hingga 30 persen jadi keputusan Anda harus berdasarkan pada apakah perusahaan akan membayar sebagian dari biaya Anda dan apakah jumlah penjualan yang berpotensi akan mencukupi dengan harga komisen yang rendah. Sebuah persatuan perdagangan industri dapat mendidik anda mengenai komisen standard dan pembayaran balik perbelanjaan dalam industri tersebut.