Cara Bersaing di Tempat Kerja

Kelebihan daya saing biasanya mengingatkan kita untuk bermain adil ketika anda berusaha untuk berjaya dalam pekerjaan anda. Selagi anda mengetahui kekuatan dan tanggungjawab anda dalam situasi kompetitif, anda berpeluang memanjat tangga kejayaan anda di tempat kerja. Apabila persaingan menjadi tujuan dan bukannya sarana untuk mencapai tujuan, anda mungkin mendapati diri anda terlibat dalam politik di tempat kerja yang sukar. Bersaing dalam keadaan kerja yang memberikan hasil positif untuk anda, rakan sekerja dan perniagaan yang anda kerjakan.

1

Bersaing dengan diri sendiri dan bukannya rakan sekerja anda. Komited untuk meningkatkan prestasi kerja anda. Gunakan prestasi cemerlang dalam rakan sekerja anda untuk memberi inspirasi kepada anda untuk cemerlang dalam tugas anda.

2

Perhatikan rakan sekerja anda semasa mereka berinteraksi. Kenal pasti apa yang mendorong rakan sekerja dan taktik apa, seperti ketakutan dan keagresifan pasif, yang mereka gunakan semasa bekerja. Terlibat dengan rakan sekerja dengan cara yang sihat, seperti menghadapi taktik berasaskan ketakutan, ketika situasi persaingan muncul.

3

Bersaing dalam persekitaran pasukan. Gunakan persaingan koperasi untuk mendorong produktiviti ke hadapan dan berusaha untuk mencapai matlamat setiap ahli pasukan untuk mencapai keputusan yang menang.

4

Jadikan matlamat persaingan sebagai sumbangan kepada syarikat. Bekerja untuk pekerjaan yang dilakukan dengan baik dan untuk rasa pencapaian bersama dengan rakan sekerja.