Kelebihan Pakaian Kasual Perniagaan

Secara tradisinya, pekerja yang berpusat di pejabat harus mematuhi kod pakaian yang ketat yang mengharuskan lelaki dan wanita memakai pakaian berpakaian dan jenis kasut tertentu. Sebilangan firma malah meminta pekerja memakai ikatan warna tertentu. Pekerja di sektor runcit dan lain-lain juga harus bersaing dengan kod pakaian, tetapi sekarang banyak syarikat membenarkan pekerja memakai pakaian kasual perniagaan. Anda dan pekerja anda boleh mendapat manfaat daripada kod pakaian yang lebih santai.

Kos

Definisi tepat mengenai pakaian kasual perniagaan berbeza dari majikan ke majikan, tetapi secara amnya anda boleh melepaskan ikatan, jaket dan stoking jika anda menggunakan kod pakaian yang lebih kasual. Pakaian perniagaan cenderung lebih mahal daripada pakaian kasual, dan anda tidak boleh memasukkan baju ke mesin basuh sehingga bil cucian kering menambah biaya. Anda menurunkan perbelanjaan pendahuluan dan jangka panjang pekerja anda semasa anda melonggarkan kod pakaian anda. Sebilangan pekerja anda mungkin mendapati bahawa mereka boleh memakai pakaian yang sama dengan tempat kerja yang mereka pakai semasa di rumah.

Kepraktisan

Seorang pekerja yang memakai tali sutera dan kemeja berkolar kaku mungkin kelihatan lebih profesional daripada pekerja yang memakai kemeja polo, tetapi pakaian perniagaan tidak selalu praktikal. Sekiranya pekerja anda harus membuat panggilan perniagaan di luar, maka pakaian perniagaan dapat dengan cepat menjadi tidak jelas, terutama jika anda berada di kawasan di mana anda mengalami cuaca yang melampau seperti panas yang berlebihan dan ribut hujan yang kerap. Menjalankan tugas yang menuntut secara fizikal boleh menjadi sukar bagi pekerja yang memakai kasut tumit tinggi atau rok berpakaian. Anda menjadikan hidup lebih mudah bagi pekerja anda sekiranya anda membuat perubahan seperti mengganti seluar pakaian dengan khakis.

Semangat

Ramai orang berpendapat bahawa anda dapat meningkatkan semangat dengan membenarkan pekerja anda memakai pakaian kasual perniagaan. Pekerja yang merasa tidak selesa dapat merasa cemas dan tidak senang, sementara pekerja yang memakai pakaian yang selesa kadang-kadang merasa lebih santai. Ramai orang percaya bahawa pekerja yang gembira dan santai cenderung bekerja dengan baik dengan pekerja dan pengurus lain dan ini memupuk semangat berpasukan. Orang yang merasakan bahawa mereka berusaha untuk mencapai sesuatu sebagai satu pasukan cenderung bekerja lebih keras daripada orang yang tidak berpuas hati dan cemas.

Kebebasan

Sebilangan orang memandang kod pakaian sebagai mekanisme kawalan dan percaya bahawa firma menerapkannya sebagai cara untuk menghilangkan keperibadian. Dengan alasan, pekerja anda dapat menyatakan diri dengan lebih baik sekiranya mereka mengenakan pakaian yang mereka pilih daripada pakaian yang anda pilih. Sekiranya anda ingin membina pasukan pekerja yang bijak dan kreatif, anda pasti mendapat keuntungan jika anda melonggarkan kod pakaian yang ketat. Calon pekerja akan merasa lebih cenderung untuk bergabung dengan syarikat anda jika anda membuat persekitaran yang mendorong perkembangan individu dan bukannya di mana pekerja tidak bebas untuk menyatakan diri.