Cara Menyiapkan Kad Internet Tanpa Wayar Netgear di Linux Dengan Ubuntu

Walaupun Linux secara tradisional mempunyai reputasi untuk sokongan goyah dari rangkaian tanpa wayar, ini adalah perkara masa lalu. Versi Linux moden, seperti pengedaran Ubuntu, menyokong kebanyakan kad rangkaian tanpa kesukaran. Proses pemasangan agak cepat dan biasanya bebas masalah, tidak memerlukan pemasangan manual sama sekali.

1

Matikan komputer anda dan pasang kad rangkaian Netgear mengikut arahan pengeluar. Tutup sistem anda, sambungkan semula ke kuasa dan but semula. Sekiranya anda menyambungkan komputer secara fizikal ke penghala tanpa wayar atau modem anda dengan kabel Ethernet, Ubuntu boleh memuat turun pemacu yang diperlukan secara automatik sebagai sebahagian daripada proses boot.

2

Lihat panel GNOME, atau bar menu, di bahagian atas skrin anda. Sekiranya anda melihat ikon rangkaian tanpa wayar - bar menegak atau timbunan garis mendatar melengkung yang membentuk kerucut terbalik, bergantung pada versi Ubuntu anda - pemasangan selesai dan anda mempunyai sambungan tanpa wayar.

3

Klik pada menu Sistem, kemudian "Pentadbiran", kemudian "Pemacu Perkakasan" jika wayarles anda tidak berfungsi dengan baik atau sama sekali. Kotak muncul, memberitahu anda bahawa sistem sedang mencari pemacu.

4

Cari senarai pemacu Netgear. Sekiranya digunakan, lampu hijau akan berada di sebelah senarai. Sekiranya anda mempunyai lebih daripada satu, pilih pemacu Netgear yang lain untuk melihat sama ada ia berfungsi lebih baik daripada yang pertama.

5

Pilih menu Sistem, kemudian "Pentadbiran," dan kemudian "Kemas kini Perisian." Sekiranya terdapat versi baru pemacu anda yang tersedia dari repositori pusat Ubuntu, mereka akan dimuat turun dan dipasang secara automatik. Anda mungkin perlu menyambungkan komputer anda menggunakan sambungan Ethernet untuk menerima muat turun.