Cara Menambah Bar Alat PDF ke Word

Dalam beberapa versi Microsoft Word yang lebih lama, seperti Word 2003, anda harus menambahkan bar alat ke Word untuk menukar dokumen ke format PDF. Word 2010, bagaimanapun, mempunyai fungsi PDF terbina dalam. Ini memudahkan pemilik perniagaan kecil untuk menyimpan dokumen sebagai PDF untuk menerbitkan atau melampirkan dokumen sebagai PDF terus ke e-mel. Walaupun Anda dapat mengakses perintah ini dalam menu drop-down Word, Anda juga dapat mengatur akses yang lebih cepat melalui bar alat dengan mengubah ikon perintah pada Toolbar Akses Cepat.

1

Cari Bar Alat Akses Pantas - bar alat mendatar pendek yang ditandai dengan ikon dan anak panah ke bawah - di sebelah kiri Word 2010, di atas atau di bawah Pita.

2

Klik anak panah ke bawah untuk menampilkan menu drop-down Customize Quick Access Toolbar.

3

Pilih "Lebih banyak Perintah ..." untuk membuka tetingkap Pilihan Kata dan kawasan Customize Quick Access Toolbar.

4

Klik bidang "Pilih Perintah Dari:" di atas lajur kiri yang menampilkan senarai perintah, kemudian pilih "Semua Perintah" dari menu lungsur.

5

Tatal ke bawah melalui kolom perintah di bawah bidang sehingga anda menemui perintah "Terbitkan sebagai PDF atau XPS".

6

Pilih "Terbitkan sebagai PDF atau XPS" dan klik butang "Tambah >>" untuk menambahkan perintah ke lajur kanan. Klik "Kirim" dan "Tambah >>" untuk memindahkannya.

7

Pastikan "Untuk semua dokumen (lalai)" ditampilkan di bidang Customize Quick Access Toolbar di atas lajur kanan; jika tidak, klik medan dan pilih pilihan.

8

Pilih perintah di lajur kanan dan klik anak panah atas atau bawah untuk meletakkannya semula dalam senarai seperti yang dikehendaki. Untuk memisahkan perintah yang berkaitan dengan PDF dari perintah lain, pilih "" di lajur kiri dan klik butang "Tambah >>". Setelah selesai, ubah semula pemisah seperti yang anda lakukan pada perintah.

9

Klik butang "OK" untuk mengemas kini Word dan menutup tetingkap Pilihan Kata. Bar Alat Akses Pantas menampilkan ikon untuk perintah yang anda tambahkan.