Resolusi Projektor berbanding Resolusi Komputer

Mengecewakan untuk mengumpulkan persembahan yang hebat di komputer hanya kerana bahagian-bahagiannya hilang atau kabur ketika diproyeksikan dalam mesyuarat. Untuk memastikan hasil yang baik semasa beralih dari monitor komputer ke projektor, adalah berguna untuk mengetahui bagaimana projektor berfungsi dengan resolusi komputer.

Penyelesaian Komputer

Komputer dapat menghasilkan gambar dalam pelbagai resolusi untuk menampung pilihan pengguna dan pelbagai ukuran dan bentuk monitor. Walaupun komputer riba sudah terpasang di layar, mereka juga dapat mengeluarkan gambar dalam pelbagai resolusi untuk monitor luaran. Resolusi diubah menggunakan Tetapan Paparan.

Memilih Resolusi

Monitor yang lebih baru biasanya mempunyai nisbah skrin lebar (16: 9), sementara monitor yang lebih tua biasanya mempunyai nisbah yang lebih squarish (4: 3). Untuk mengelakkan peregangan atau pemampatan lebar gambar, resolusi output komputer harus sesuai dengan lebar monitor. Resolusi yang lebih tinggi membolehkan lebih banyak item dapat dilihat di layar, seperti lebih banyak lajur dan baris spreadsheet, sementara resolusi yang lebih rendah membolehkan item di layar menjadi lebih besar.

Resolusi Asli

Walaupun monitor dapat menampilkan banyak resolusi, anda harus menggunakan resolusi asli untuk kualiti gambar terbaik. Semua monitor skrin rata mempunyai resolusi asli, dan tetapan paparan komputer harus ditetapkan ke resolusi ini. Sebilangan besar monitor secara ringkas memaparkan resolusi asli ketika dihidupkan, dan banyak memaparkan maklumat ini jika output komputer diubah menjadi resolusi yang tidak sesuai.

Resolusi Projektor

Untuk semua perbezaan penampilan dan penggunaannya, monitor skrin rata dan projektor video membuat gambar dengan cara yang serupa dan mempunyai batasan teknikal yang serupa pada gambar, termasuk resolusi asli. Resolusi projektor selalunya lebih rendah daripada resolusi monitor, jadi gambar atau spreadsheet yang sesuai pada layar monitor dapat dipotong ketika ditunjukkan melalui projektor. Meningkatkan resolusi output komputer agar sesuai dengan keseluruhan gambar di layar menyebabkan gambar berkualiti rendah, kerana resolusi output komputer tidak lagi sesuai dengan resolusi asli proyektor.

Penyelesaian untuk Menyelesaikan Masalah

Untuk persembahan yang memuaskan, resolusi output komputer mesti sepadan dengan resolusi asli projektor. Sekiranya mungkin, tentukan resolusi asli projektor sebelum menyiapkan persembahan. Kemudian sediakan atau ubah pembentangan pada komputer dengan resolusi output ditetapkan ke resolusi asli projektor. Gambar mungkin terdistorsi atau kabur pada monitor tetapi akan tajam dan lengkap apabila ditunjukkan menggunakan projektor. Sekiranya anda tidak mengetahui resolusi asli projektor, anda boleh menyiapkan persembahan anda dengan gambar yang lebih kecil sehingga tidak ada yang hilang ketika ditunjukkan pada resolusi asli projektor - atau beberapa pembentangan dapat disiapkan untuk resolusi yang berbeza.

Penyelesaian Selamat

Resolusi minimum monitor atau projektor 4: 3 adalah lebar 640 piksel dengan tinggi 480 piksel, jadi gambar yang berukuran 600 x 400 piksel akan sesuai pada paparan mana pun. Projektor skrin lebar yang berumur beberapa tahun mungkin 1280 x 720. Monitor skrin lebar 22 inci biasanya akan mempunyai resolusi asli 1920 x 1080. Pembentangan yang kelihatan hebat pada monitor ini tidak akan kelihatan baik pada projektor dengan yang lebih rendah resolusi. Untuk hasil terbaik, persembahan perlu dibuat dengan mempertimbangkan resolusi asli projektor.