Cara Memasukkan Bentuk PDF dalam HTML

Tag ini terdapat dalam satu bentuk atau bentuk lain sejak tahun 1990-an. Teg ini memudahkan pembangun memasukkan media kaya, seperti video atau PDF, ke halaman HTML. Benamkan borang PDF dalam HTML dengan memanggil tag untuk memberitahu HTML bagaimana mentafsirkan kod tersebut. Masukkan coretan kod pendek ini ke mana-mana halaman HTML dengan menggunakan penyunting teks atau program pengarang HTML.

1

Muat naik PDF anda ke pelayan Web anda. PDF tidak harus berada di pelayan yang sama dengan halaman penyisipan HTML. Catat lokasi fail PDF, yang kelihatan seperti "//www.yourdomain.com/files/your_file.pdf".

2

Buka halaman Web di mana anda ingin memasukkan PDF dengan HTML atau penyunting teks. Muat turun fail dengan program FTP jika anda tidak mempunyai editor HTML yang secara automatik melakukan ini untuk anda.

3

Cari tempat dalam kod HTML di mana anda mahu borang PDF terbenam muncul.

4

Taipkan kod embed berikut ke dalam HTML:

Gantikan "xxx" dengan ukuran piksel PDF anda. Ini akan berbeza-beza dari penyematan hingga penyisipan, bergantung pada ukuran dokumen PDF anda.

5

Simpan halaman HTML dan muat naik ke pelayan Web anda.

6

Uji cantuman dengan mengunjungi halaman dengan penyemak imbas Web. Lakukan penyesuaian pada ketinggian dan lebar PDF yang disematkan, jika diperlukan, dengan mengedit semula fail HTML.