Cara Mengenalpasti Kriteria Segmentasi Yang Akan Mempengaruhi Pemilihan Pasaran Sasaran Anda

Pemasaran besar-besaran membuat penjualan yang sama kepada semua bakal pelanggan anda. Segmentasi pasar membahagikan pelanggan kepada beberapa kategori berdasarkan pendapatan, usia, bangsa, gaya hidup, lokasi atau faktor lain sehingga anda dapat membuat strategi pemasaran yang disesuaikan dengan setiap segmen. Untuk meningkatkan penjualan anda dengan segmentasi, pilih kriteria yang tepat untuk membahagi pasaran. Anda boleh memecah pelanggan anda dengan tangan kanan atau kiri atau mata coklat atau biru, misalnya, tetapi melainkan jika sifat tersebut membuat perbezaan ketara dalam kebiasaan berbelanja mereka, segmentasi tidak akan banyak digunakan.

1

Kumpulkan maklumat mengenai asas pelanggan berpotensi anda. Sekiranya anda beroperasi di satu kawasan geografi, misalnya, data dari Banci AS dapat menguraikan populasi tempatan untuk anda mengikut umur, kewarganegaraan, pendapatan dan ukuran keluarga. Anda juga boleh menggunakan pangkalan data pelanggan anda sendiri atau menyewa kumpulan penyelidikan atau jajak pendapat untuk mengumpulkan data untuk anda.

2

Pecah populasi menjadi segmen pasaran yang berbeza. Anda boleh membahagikan pasaran mengikut kawasan kejiranan; oleh faktor demografi seperti umur atau pendapatan; mengikut gaya hidup; atau tingkah laku pelanggan seperti kesetiaan jenama atau membeli-belah dengan kos.

3

Nilai segmen mana yang patut disasarkan. Segmen sasaran harus cukup besar untuk membenarkan pemasaran kepada mereka, dapat diakses melalui saluran pemasaran biasa dan cukup khas dari segmen lain sehingga memerlukan kempen pasar yang terpisah. Di samping itu, anda mesti dapat mengenal pasti pelbagai keperluan segmen yang akan anda sasarkan - jika anda tidak tahu bagaimana memasarkan kepada remaja, menargetkannya dengan iklan tidak akan banyak digunakan.

4

Rangking segmen pasaran dari segi potensi penjualan. Kriteria terbaik untuk digunakan menentukan populasi yang cukup besar untuk menghasilkan pulangan maksimum dari kempen sasaran anda dan cukup homogen sehingga satu kempen harus berfungsi untuk seluruh segmen. Utamakan anggaran pemasaran anda dengan sewajarnya.