Prinsip & Amalan Pemasaran

Pemasaran adalah fungsi perniagaan penting bagi kebanyakan perniagaan bukan untung dan bukan keuntungan. Pemasaran adalah proses yang luas yang merangkumi penyelidikan, reka bentuk dan pengembangan produk, promosi dan layanan pelanggan. Sebilangan besar fungsi pemasaran berpusat pada segelintir prinsip, strategi dan taktik.

Campuran Pemasaran

Salah satu elemen pemasaran yang paling mendasar adalah campuran pemasaran, atau empat P pemasaran. The 4 P berpusat pada prinsip bahawa usaha pemasaran berkaitan dengan sinergi antara produk, tempat atau pengedaran, harga dan promosi anda. Penawaran produk dan perkhidmatan anda adalah perkara yang anda mahu pelanggan beli. Pembahagian merujuk kepada bagaimana anda mendapatkan barang kepada mereka. Harga menyumbang kepada nilai yang dirasakan pelanggan dalam kombinasi dengan faedah produk anda. Promosi adalah penggunaan pelbagai alat komunikasi untuk menarik pelanggan yang disasarkan dan menjana aktiviti membeli.

Pengekalan pelanggan

Pada tahun 2013, sebahagian besar pemasaran dibina berdasarkan prinsip membina hubungan pelanggan jangka panjang. Syarikat menyedari bahawa biasanya memerlukan kos lebih tinggi untuk mempromosikan dan menarik pelanggan baru daripada yang memuaskan untuk memuaskan pelanggan yang ada. Pengurusan hubungan pelanggan, atau CRM, adalah konsep yang relatif baru yang menggabungkan tujuan kesetiaan pelanggan dengan teknologi pangkalan data. Dengan mengumpulkan data pelanggan dan mensasarkan pelanggan teratas anda dengan tawaran promosi yang fokus, anda dapat menjalin hubungan yang lebih kuat dan setia.

Penyelidikan dan pembangunan

Perniagaan sering menekankan elemen promosi pemasaran, tetapi penyelidikan pasaran sangat penting untuk keseluruhan sistem pemasaran yang berjaya. Penyelidikan pasaran adalah penggunaan pelbagai teknik pengumpulan data dan alat penyelidikan untuk mengetahui tentang keperluan dan kepentingan inti dari pasaran sasaran anda. Semakin anda mengenali orang yang anda sasarkan, semakin berkemampuan untuk mengembangkan penyelesaian yang bermanfaat dan mempromosikannya dengan berkesan.

Campuran Promosi

Campuran promosi adalah penggunaan iklan, hubungan masyarakat, penjualan dan pemasaran langsung untuk menarik, menjual dan mengekalkan pelanggan. Syarikat menggunakan iklan berbayar untuk menyampaikan mesej kreatif, berorientasikan nilai yang menekankan faedah seperti produk teratas, perkhidmatan hebat, tingkah laku yang bertanggungjawab terhadap alam sekitar atau makanan pemakanan. Perhubungan awam merangkumi kaedah yang disengajakan dan tidak disengajakan yang digunakan untuk menghasilkan muhibah dengan orang ramai. Siaran akhbar, liputan media dan juga penyertaan adalah kaedah perhubungan awam yang biasa. Pemasaran dan penjualan langsung adalah kaedah promosi yang lebih interaktif di mana anda secara langsung memberikan nilai produk atau perkhidmatan kepada pelanggan dan mencari tindak balas segera.