Sembang Facebook Crashes Mozilla Firefox

Sekiranya sembang Facebook merosakkan penyemak imbas Mozilla Firefox anda, anda mungkin mengalami masalah dengan pemalam Firefox atau tetapan Javascript anda. Dalam beberapa kes, memasang semula plugin anda dapat menyelesaikan masalah; pada masa lain, anda mungkin perlu menyesuaikan tetapan Javascript anda, membersihkan kuki atau cache anda, atau bahkan menetapkan semula Firefox ke keadaan asalnya.

Pemalam

Plugin yang usang atau rosak boleh merosakkan penyemak imbas Firefox, jadi yang terbaik adalah memastikan semua plugin anda terkini. Sekiranya masalah berlanjutan, cubalah mematikan pemalam anda satu demi satu dengan mengklik butang "Firefox" dan memilih "Pengaya." Klik tab "Plugin" dan klik butang "Nonaktifkan" di sebelah pemalam yang anda pasang. Uji sembang Facebook. Sekiranya tidak rosak, klik butang "Aktifkan" di sebelah satu pemalam dan periksa Facebook. Aktifkan setiap pemalam, satu demi satu, sehingga Facebook mogok lagi. Lumpuhkan pemalam yang rosak.

Kuki dan Cache

Pasukan sokongan di Mozilla Firefox mengesyorkan membersihkan cache dan kuki penyemak imbas, kerana ini dapat menyelesaikan banyak masalah. Kosongkan cache anda dengan mengklik butang "Firefox" dan memilih "Sejarah." Klik butang "Hapus Sejarah Terkini ..." dan pilih "Segala-galanya" dalam kotak lungsur "Jangka masa untuk membersihkan". Pilih "Kuki dan Cache" dan klik "Kosongkan Sekarang."

Javascript

Javascript adalah bahasa pengaturcaraan standard untuk memaparkan suara dan menu di halaman Web. Walaupun Mozilla Firefox mengaktifkan Javascript secara lalai, anda mungkin perlu menyemak tetapannya untuk memastikannya diaktifkan untuk Facebook. Klik butang "Firefox" dan pilih "Pilihan." Klik tab "Kandungan" dan pastikan Javascript diaktifkan. Sekiranya tidak, klik kotak di sebelah "Enable Javascript" sehingga tanda semak muncul dan klik "OK."

Penyelesaian masalah dalam Safe Mode

Memulakan semula Firefox dalam Safe Mode dapat membantu anda menentukan apa yang menyebabkan kerosakan dengan menetapkan semula tetapan tertentu dan mematikan add-on. Sekiranya Safe Mode menyelesaikan masalah, kemungkinan besar masalah anda adalah dari tema, pelanjutan atau pecutan perkakasan. Sekiranya masalah anda berlanjutan, kemungkinan besar disebabkan oleh plugin atau pilihan Firefox, kerana Safe Mode tidak mengubah tetapan ini.

Tetapkan semula Firefox

Firefox menyimpan pilihan pengguna seperti tab, tetapan privasi, tindakan penyulitan dan muat turun. Ini disimpan sebagai rangkaian fail di Firefox, yang mungkin telah rosak dan mesti diset semula. Walaupun penanda buku, sejarah penyemakan imbas dan kuki lain disimpan setelah menetapkan semula pilihan, tema, sambungan, dan tab atau tetingkap Firefox yang tidak akan disimpan. Tetapkan semula pilihan anda dengan mengklik butang "Firefox", memilih pilihan menu "Bantuan", dan memilih "Maklumat Penyelesaian Masalah." Klik butang "Reset Firefox" di sudut kanan atas halaman dan klik butang pengesahan "Reset Firefox" apabila ia muncul. Klik butang "Selesai" setelah pilihan diset semula dan tunggu sehingga Firefox dibuka.