Choppy Scrolling dan Typing di Firefox

Mozilla Firefox adalah penyemak imbas Web sumber terbuka yang direka untuk menyaingi penyemak imbas saham seperti Internet Explorer Microsoft dan pelayar Safari Apple. Sifat sumber terbuka Firefox memungkinkan untuk mendapatkan pelbagai sokongan pihak ketiga, termasuk tambahan khusus yang direka untuk kegunaan perniagaan. Kadang-kadang, konflik dengan add-on pihak ketiga boleh menyebabkan masalah prestasi pada penyemak imbas. Penyelesaian masalah Firefox dapat menghilangkan masalah seperti tatal dan menaip yang berombak, dan juga membolehkan anda menyesuaikan Firefox mengikut keinginan peribadi anda.

Keperluan Sistem

Keperluan sistem minimum untuk Mozilla Firefox 14, versi terkini penyemak imbas Firefox pada penerbitan ini, memerlukan penggunaan Pek Perkhidmatan Microsoft XP 2. Komputer anda harus menyokong pemproses Pentium 4 atau yang lebih baru, dengan minimum RAM 512MB dan cakera keras dengan ruang sekurang-kurangnya 200MB.

Kawalan Tatal Lancar

Bermula dengan pembebasan Mozilla Firefox 13, kawalan tatal lancar diaktifkan secara lalai ke penyemak imbas Firefox. Walaupun ciri ini dapat menghilangkan masalah tatal berombak bagi banyak orang, pepijat yang diketahui dalam ciri tersebut boleh menyebabkan Firefox berperilaku tidak menentu. Ciri ini dapat diaktifkan dan dinyalakan dengan memilih menu "Edit", lalu memilih "Pilihan." Setelah berada di menu Preferences, kawalan tatal yang lancar boleh diletakkan di bawah tetapan "Penampilan". Pilih atau batalkan pilihan kotak bertajuk "Smooth Scrolling" untuk menentukan pilihan mana yang memberikan pengalaman melayari yang lebih baik.

Tingkatkan Memori

Kelajuan prosesor, saiz cakera keras dan jumlah RAM yang ada adalah komponen utama prestasi komputer anda. Firefox memerlukan RAM minimum 512MB untuk dijalankan, tetapi jika anda menjalankan aplikasi lain secara serentak, anda mungkin memerlukan lebih banyak lagi untuk menjalankan Firefox dengan lancar. Peningkatan RAM dapat dilakukan dengan sebahagian kecil dari kos pembelian komputer baru.

Mulakan dalam Safe Mode

Mode Selamat Firefox direka untuk menyediakan kerangka operasi tanpa tulang untuk penyemak imbas Web anda. Semasa berada dalam Safe Mode, ciri dan pilihan khas yang tersedia dalam mod biasa mungkin tidak tersedia. Untuk memasuki Safe Mode, lancarkan penyemak imbas Firefox dan klik menu "Bantuan". Pilih "Mulakan semula dengan Add-on yang dilumpuhkan." Sekiranya prestasi Firefox bertambah baik, mulailah menghidupkan semula add-on satu demi satu sehingga anda mengasingkan add-on yang menyebabkan masalah.

Nyahpasang

Beberapa masalah dengan Firefox dapat diatasi dengan menyahpasang Firefox. Setelah dinyahpasang, muat turun pelepasan Mozilla Firefox terbaru yang tersedia untuk sistem operasi anda. Versi terbaru Firefox yang tersedia adalah Mozilla Firefox versi 14, yang mungkin memberikan perbaikan bug untuk versi Firefox sebelumnya, termasuk menyelesaikan masalah dengan tatal dan menaip berombak.