Program Apa yang Perlu Saya Tambah ke Laptop Saya untuk Melindungi Dari Virus?

Ancaman jangkitan virus pada komputer riba anda adalah nyata. Tinjauan 2012 oleh firma keselamatan Panda Security mendapati bahawa tiga dari setiap sepuluh komputer di seluruh dunia dijangkiti beberapa jenis perisian hasad. Komputer ini memberikan ancaman nyata kepada komputer yang tidak dilindungi. Pasang perisian anti-virus dan firewall untuk mencegah jangkitan.

Jenis-Jenis

Menurut syarikat teknologi Cisco, ada empat jenis malware utama. Jenis yang paling terkenal ialah virus. Malware ini merebak dengan melampirkan program sah yang mampu menjangkiti komputer lain. Walaupun program host biasanya akan terus berfungsi, kadangkala virus tersebut menyebabkan program host tidak dapat digunakan. Jenis malware jenis worm berfungsi seperti virus, namun ia tidak memerlukan program host untuk beroperasi. Trojan horse adalah perisian hasad yang menyamar sebagai program yang sah dalam usaha mendapatkan akses ke komputer untuk menyebarkan dirinya sendiri. Akhirnya, bot tersebut adalah skrip jahat automatik yang berada di komputer host dan membolehkan penyerang mengawal PC yang dijangkiti. Bot digunakan untuk mengirim malware dan melancarkan serangan Denial-of-Service, yang membebani laman web dalam usaha meretasnya.

Anti-Virus

Memerangi malware bermula dengan program anti-virus yang baik. Program-program ini mengimbas komputer anda, mengandungi dan menghapus sebarang perisian hasad. Setiap program anti-virus merangkumi apa yang disebut fail definisi virus yang mengandungi kod yang mengesan malware. Fail definisi mesti dikemas kini secara berkala kerana penyerang membuat perisian hasad baru agar komputer anda tetap dilindungi. Beberapa syarikat - seperti McAfee dan Symantec - mengenakan yuran tahunan untuk mengemas kini fail pengesanan. Syarikat lain - seperti Microsoft dan AVG - menyediakan perkhidmatan ini tanpa sebarang bayaran (pautan dalam Sumber).

Firewall

Firewall juga melindungi komputer anda dari ancaman malware. Firewall memantau trafik Internet dan rangkaian ke dan dari komputer anda, dan menyekat sambungan yang mencurigakan. Kedua-dua sistem operasi Windows dan Mac OS X termasuk perlindungan firewall built-in, walaupun perisian anti-virus kadang-kadang juga akan menyertakan firewall berasaskan perisian. Anda dapat menyesuaikan perlindungan firewall yang diperlukan untuk membolehkan lalu lintas rangkaian yang diperlukan melewati halangan.

Pertimbangan

Walaupun dengan perisian anti-virus dan firewall, jangkitan malware aktif masih boleh berlaku. Adalah sangat penting agar anda tidak hanya memperbarui perisian anti-virus anda tetapi juga memasang kemas kini untuk sistem operasi anda. Penyerang selalu mencari lubang keselamatan dalam sistem operasi untuk mencari jalan untuk memasang perisian hasad pada komputer anda, dan sentiasa membuat perisian hasad baru yang tidak dapat dikesan oleh perisian anti-virus menggunakan fail definisi ketinggalan zaman.