Kunci untuk Menulis Perjanjian Perkhidmatan Pelanggan yang Baik

Sebelum memulakan kerja untuk pelanggan, penting bagi kedua-dua pihak untuk memahami terma dan syarat projek. Anda memerlukan perjanjian perkhidmatan pelanggan supaya setiap orang mempunyai persepsi yang sama mengenai skop kerja yang akan diselesaikan. Ini membantu syarikat anda mengekalkan citra sebagai perniagaan yang jujur ​​dan adil untuk bekerjasama serta menjaga hubungan positif dengan pelanggan anda.

Mudah untuk difahami

Perjanjian tahap perkhidmatan pelanggan yang baik perlu mudah difahami oleh kedua-dua anggota syarikat anda dan pelanggan. Penting bagi semua orang untuk mengetahui dengan tepat apa yang mereka setuju sebelum menandatangani kontrak. Elakkan menggunakan perkataan dan ungkapan rumit yang tidak dapat difahami oleh orang biasa. Sertakan glosari jika anda mesti memasukkan akronim atau frasa khusus syarikat dalam perjanjian.

Penjelasan Perkhidmatan

Perjanjian itu harus menjelaskan sepenuhnya skop kerja yang akan diberikan. Nyatakan dengan tepat apa yang syarikat anda akan lakukan untuk pelanggan dan berapa lama masa yang diperlukan untuk menyelesaikan kerja tersebut. Pelanggan berhak untuk mengetahui kapan projek itu akan selesai dan mungkin lebih cenderung untuk melakukan perniagaan dengan anda pada masa akan datang jika ini jelas dari awal.

Jadual Pembayaran dan Harga

Senaraikan harga yang tepat dalam kontrak sehingga anda dan pelanggan mempunyai pemahaman yang jelas mengenai jumlah wang yang akan dikenakan untuk menyelesaikan perkhidmatan tersebut. Ini membolehkan anda mengelakkan situasi yang tidak menyenangkan setelah projek selesai sekiranya pelanggan tidak berpuas hati dengan jumlah wang yang dikenakan oleh syarikat anda kepadanya. Sertakan juga jadual pembayaran yang memperincikan kaedah yang akan dibayar oleh pelanggan untuk perkhidmatan anda. Sekiranya syarikat anda menawarkan pelbagai rancangan pembayaran, minta pelanggan memilih pilihan yang paling sesuai untuknya sebelum menandatangani perjanjian. Sekiranya terdapat percanggahan setelah kerja selesai, anda mempunyai kontrak yang ditandatangani yang membuktikan pelanggan telah bersetuju dengan kaedah pembayaran tertentu.

Tanggungjawab

Perjanjian perkhidmatan pelanggan harus merangkumi bahagian mengenai tanggungjawab, sekiranya berlaku sesuatu dan syarikat anda tidak dapat menyelesaikan pekerjaan seperti yang dijanjikan atau jika pelanggan tidak berpuas hati dengan produk siap. Sertakan rancangan untuk memberi ganti rugi kepada pelanggan jika anda tidak dapat memenuhi akhir perjanjian anda. Juga penting untuk memasukkan kata-kata yang membebaskan anda dari tanggungjawab dalam situasi yang mungkin timbul yang tidak berada dalam kawalan anda atau yang anda tidak mahu bertanggungjawab. Walaupun anda tidak pernah menjangkakan peristiwa seperti itu berlaku, lebih baik selalu berjaga-jaga dengan perjanjian perkhidmatan pelanggan anda untuk melindungi syarikat anda.