Perbezaan Antara Siaran Media & PSA

Siaran media (juga dikenal sebagai siaran pers) dan PSA (pengumuman perkhidmatan awam) adalah alat pemasaran yang digunakan oleh perniagaan dan organisasi untuk mempromosikan diri mereka sendiri, atau produk atau perkhidmatan mereka. Kedua-dua siaran media dan PSA ditulis dalam format tertentu dan kedua-duanya diserahkan ke outlet media seperti stesen radio, stesen televisyen atau surat khabar.

Tujuan

Siaran media digunakan untuk mendapatkan perhatian outlet media untuk mempromosikan atau memasarkan produk atau perkhidmatan syarikat. Siaran media ditulis untuk menarik perhatian wartawan, penulis atau outlet media untuk mendapatkan wawancara untuk liputan cerita.

Sebaliknya, pengumuman perkhidmatan awam disampaikan kepada media untuk memberi manfaat kepada masyarakat umum (daripada mempromosikan produk atau perkhidmatan tertentu). Sebagai contoh, peristiwa kesihatan masyarakat atau petua keselamatan umum, seperti amaran kesiapsiagaan taufan, berada di bawah garis panduan pengumuman perkhidmatan awam.

Jenis perniagaan

Siaran media boleh ditulis untuk membuat pengumuman atau menarik perhatian kepada perniagaan untung atau organisasi bukan keuntungan, sementara kebanyakan PSA ditulis dan dihasilkan oleh organisasi bukan keuntungan. Perniagaan untuk keuntungan boleh menghasilkan pengumuman perkhidmatan awam jika menaja atau mengadakan acara untuk melayani tujuan dalam komuniti atau memberi manfaat kepada organisasi bukan keuntungan.

Liputan

Pengumuman perkhidmatan awam biasanya digunakan untuk mengumumkan acara khas untuk organisasi bukan keuntungan. Walaupun maklumat yang diberikan dalam pengumuman perkhidmatan awam meliputi bidang yang sama seperti siaran pers - jawapan kepada pertanyaan siapa, apa, kapan, di mana dan mengapa - PSA biasanya jauh lebih pendek daripada siaran media.

Pengenalan

Siaran media dan PSA menggunakan format tajuk utama yang berbeza. Siaran media biasanya mempunyai judul "UNTUK SIARAN SEGERA" yang berpusat di bahagian atas halaman, sementara pengumuman perkhidmatan awam membawa tajuk "Pengumuman Perkhidmatan Awam" sebagai gantinya.

Format

Siaran akhbar dihantar ke kedai media dan mungkin menimbulkan minat untuk cerita bertulis atau wawancara. Kedai media yang sering menjadi sasaran siaran akhbar termasuk televisyen, radio, surat khabar, majalah dan penerbitan dalam talian. Pengumuman perkhidmatan awam biasanya disiarkan di televisyen atau radio, berbanding penerbitan cetak. Pengumuman perkhidmatan awam cenderung menyerupai iklan, walaupun mereka sering menggunakan gaya bahasa dan gaya persembahan daripada bahasa yang menarik atau bahasa persuasif khas dari iklan.