Bolehkah Anda Ke Penjara kerana Cukai Gaji yang Belum Dibayar?

Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri menghendaki majikan menahan dari gaji pendapatan pekerja persekutuan dan sumbangan mereka ke Medicare dan Jaminan Sosial. Majikan kemudian bertanggungjawab untuk menghantar wang ini, bersama dengan borang cukai yang sesuai, ke IRS. Sekiranya majikan gagal membuat pembayaran tepat pada waktunya, atau hanya tidak membuat pembayaran, IRS dapat menjatuhkan hukuman seperti denda dan waktu penjara, selain memerlukan pembayaran cukai yang perlu dibayar.

Denda Deposit

IRS boleh menjatuhkan hukuman jika deposit tidak dilakukan tepat pada waktunya atau jika deposit kurang dari jumlah yang betul. IRS mungkin membenarkan pengecualian jika pegawai yang bertanggung jawab membuat deposit dapat menunjukkan kesalahan terjadi kerana kematian atau penyakit serius, gangguan sipil atau bencana alam yang menimpa syarikat. Denda tunai boleh berkisar antara 2 persen hingga 15 persen dari cukai yang harus dibayar, berdasarkan jumlah hari pembayaran terlambat. IRS menggunakan hari kalendar untuk mengira denda, bermula dari tarikh pembayaran dijelaskan.

Hukuman Jenayah

IRS pada amnya tidak menjatuhkan hukuman jenayah melainkan jika kes tersebut melibatkan cukai berjuta-juta dolar yang belum dibayar. IRS boleh mengenakan bayaran kepada beberapa orang, termasuk pemilik syarikat dan akauntan. Berdasarkan fakta kes, hasilnya boleh dikenakan hukuman kewangan yang besar - dalam masa berjuta-juta - ditambah dengan masa penjara. Sebagai contoh, seorang ahli perniagaan Miami didenda lebih dari $ 300,000 dan dijatuhi hukuman dua tahun penjara pada tahun 2010 kerana membayar lebih rendah daripada cukai pekerjaan persekutuannya.