Adakah saya Memerlukan Lesen untuk Memulakan Firma PR?

Pemilik firma perhubungan awam mengambil pelanggan dan merancang program yang membantu menjaga imej pelanggan dengan orang ramai. Beberapa syarikat PR mewakili pelanggan dari pelbagai sektor. Yang lain mungkin memberi tumpuan kepada kumpulan tertentu, seperti syarikat penjagaan kesihatan atau organisasi bukan untung. Tidak ada syarat pelesenan yang seragam untuk memulakan firma PR; namun, kebanyakan pemilik firma memulakan perniagaan mereka setelah memperoleh pengalaman bekerja di sebuah firma yang mapan.

Keperluan

Pentadbiran Perniagaan Kecil Amerika Syarikat mempunyai fungsi carian di laman webnya di mana anda dapat mengetahui apa izin atau lesen perniagaan yang anda perlukan untuk membuka firma PR di negeri anda. Keperluan khusus akan berbeza-beza bergantung pada tempat anda berhasrat untuk menjalankan perniagaan anda. Anda mungkin perlu mendaftarkan nama perniagaan anda dan mendaftar untuk mendapatkan Nombor Pengenalan Majikan dengan kerajaan pusat untuk tujuan pemfailan cukai, terutamanya jika anda merancang untuk mengambil pekerja.

Latihan

Biro Statistik Tenaga Kerja AS menyatakan bahawa kebanyakan pengurus perhubungan awam memiliki ijazah sarjana muda atau sarjana dalam perhubungan awam atau kewartawanan. Topik yang diliputi dalam program ijazah perhubungan awam merangkumi urusan awam, pengucapan awam, pengiklanan dan penulisan kreatif. Masyarakat Perhubungan Awam Amerika menawarkan program pendidikan berterusan kepada pengamal PR dalam bentuk seminar, webinar dalam talian dan persidangan. Topik yang dibahas dalam kursus pendidikan lanjutan merangkumi "Cara Menumbuhkan Praktik Berdikari" dan "Melakukan Penyelidikan Pasaran untuk Pelanggan."

Persijilan

Persijilan tidak diperlukan untuk pengurus perhubungan awam yang ingin memiliki firma PRnya sendiri. Walau bagaimanapun, memperoleh kelayakan profesional, seperti Akreditasi dalam Perhubungan Awam yang diberikan oleh Public Relations Society of America, dapat meningkatkan kredibiliti pemilik firma PR dengan bakal pelanggan. Akreditasi diberikan kepada profesional PR yang lulus peperiksaan yang menguji kecekapan dalam bidang, termasuk perancangan program, etika, kemahiran pengurusan, literasi perniagaan dan hubungan media.

Tinjauan Kerjaya

Biro Statistik Tenaga Kerja menyatakan bahawa pekerjaan untuk pengurus perhubungan awam dijangka meningkat 13 peratus dari tahun 2008 hingga 2018. Pengurus yang berpengalaman boleh membuka perniagaan mereka sendiri; BLS menyatakan bahawa terdapat keperluan yang semakin meningkat bagi firma PR yang dapat mewakili organisasi bukan untung. Berkenaan dengan gaji, BLS melaporkan bahawa banyak pengurus perhubungan awam memperoleh bonus yang dapat menyamai sebanyak 10 peratus dari gaji mereka. Walau bagaimanapun, gaji untuk pengurus PR yang bekerja sendiri mungkin berubah-ubah bergantung pada lokasi di mana perniagaannya berada dan berapa banyak pelanggan yang dia ada.

Maklumat Gaji 2016 untuk Pengurus Jualan

Pengurus jualan memperoleh gaji tahunan rata-rata $ 117,960 pada 2016, menurut Biro Statistik Buruh AS. Pada akhir yang rendah, pengurus penjualan memperoleh gaji persentil ke-25 sebanyak $ 79,420, yang bermaksud 75 peratus memperoleh lebih banyak daripada jumlah ini. Gaji persentil ke-75 adalah $ 168,300, yang bermaksud 25 peratus mendapat lebih banyak. Pada tahun 2016, 385,500 orang bekerja di AS sebagai pengurus jualan.