Cara Menjual Ruang Iklan di Brosur

Pemilik perniagaan sering menggunakan brosur untuk mempromosikan syarikat, produk dan perkhidmatan mereka di pelbagai acara untung dan nirlaba, seperti pesta pelancaran produk, acara amal, dan fungsi perniagaan dan rangkaian. Sekiranya mereka tidak mempunyai cukup maklumat untuk mengisi keseluruhan brosur, atau jika mereka ingin menanggung kos reka bentuk dan percetakannya, maka ada yang memasukkan iklan di brosur tersebut. Menjual ruang iklan memerlukan pertimbangan tertentu.

Kaedah Pembahagian

Bagaimana brosur akan digunakan membantu pemilik perniagaan menentukan jumlah yang dikenakan untuk ruang iklan dan perniagaan dan organisasi mana yang hendak didekati mengenai iklan. Beberapa brosur digunakan di pameran perdagangan atau acara lain. Yang lain dikirim ke pelanggan yang meminta lebih banyak informasi mengenai perniagaan, atau mereka dikirim ke calon pelanggan yang tidak pernah berinteraksi dengan perniagaan tetapi sesuai dengan profil pasaran sasaran.

Perniagaan Pelengkap

Menentukan jenis perniagaan dan organisasi yang menawarkan produk dan perkhidmatan pelengkap adalah bermanfaat. Sebagai contoh, perancang perkahwinan boleh menghubungi penjual bunga, kedai roti, butik pengantin, tempat perkahwinan dan jurugambar perkahwinan untuk beriklan di brosur mereka. Menggunakan perniagaan pelengkap meningkatkan peluang orang yang membaca brosur mungkin memerlukan atau menginginkan produk dan perkhidmatan pengiklannya.

Pasaran sasaran

Sebagai tambahan kepada produk pelengkap, ruang iklan brosur berfungsi paling baik untuk perniagaan dengan ciri pelanggan sasaran yang sama. Sasarkan tahap pendapatan pelanggan, pendidikan, lokasi geografi, jantina, hobi dan minat wajar dipertimbangkan ketika memutuskan perniagaan mana yang hendak didekati mengenai iklan.

Peratusan dan Susun atur

Jumlah ruang brosur yang dikhaskan untuk iklan serta ukuran minimum dan maksimum setiap iklan mempengaruhi susun atur dan reka bentuk brosur. Pilihannya adalah untuk menempah panel belakang brosur untuk iklan dan memisahkan panel itu menjadi empat ruang iklan.

Surat Jualan

Menghantar atau menghantar surat mengenai kemungkinan membeli ruang iklan dalam brosur adalah salah satu cara untuk menghubungi calon pengiklan. Surat itu harus dimulakan dengan memperkenalkan perniagaan dan memperkenalkan idea iklan di brosurnya. Surat itu harus Menyertakan faedah beriklan dalam brosur, seperti itu akan dikirimkan kepada 1.000 calon pelanggan di pasar sasaran calon lawan. Ukuran dan harga iklan adalah butiran penting untuk disebutkan, seperti juga maklumat hubungan dan tarikh akhir balasan.