Apa yang Akan Berlaku jika Anda Kehilangan Kata Laluan Google Anda?

Kehilangan dan lupa kata laluan Google anda bermaksud bahawa anda tidak akan dapat menggunakan sebahagian besar perkhidmatan Google seperti Google+, Gmail, Google Drive dan Kalendar Google. Anda masih mempunyai akses ke beberapa perkhidmatan awam Google termasuk Carian Google dan YouTube walaupun anda tidak dapat log masuk ke akaun anda, tetapi beberapa ciri seperti sejarah Web tidak tersedia. Walaupun Google tidak akan menghalang anda membuat akaun baru, anda tidak akan dapat mengambil data peribadi dan perniagaan penting yang disimpan di akaun anda yang tidak dapat diakses. Gunakan ciri Pemulihan Akaun Google sebagai gantinya untuk menetapkan semula kata laluan akaun Google anda supaya anda boleh masuk semula.

1

Pergi ke halaman Pemulihan Akaun Google di google.com/accounts/recovery.

2

Klik pilihan "Saya tidak tahu kata laluan saya". Masukkan alamat e-mel yang dikaitkan dengan akaun Google anda dan klik butang "Teruskan" untuk meneruskan.

3

Masukkan alamat e-mel pemulihan yang anda tetapkan untuk akaun anda pada kotak teks yang disediakan. Petunjuk diberikan di sebelah kanan kotak teks. Klik butang "Teruskan" untuk meminta Google menghantar e-mel pemulihan ke alamat e-mel yang disediakan jika betul.

4

Log masuk ke alamat e-mel yang anda berikan dan periksa peti masuk untuk e-mel dari Google dengan "Google Password Assistance" sebagai subjeknya. Buka e-mel itu dan klik pautan Google yang panjang untuk meneruskan.

5

Masukkan kata laluan baru untuk akaun Google anda dalam dua bidang yang disediakan. Klik butang "Reset Password" untuk menyelesaikan prosesnya. Dari sana, anda boleh mendapatkan kembali akses ke akaun Gmail anda menggunakan kata laluan baru anda.