Strategi untuk Syarikat Menguruskan Modal Kerja

Pengurusan modal kerja adalah dengan menggunakan sebaik mungkin aktiviti perniagaan anda untuk memaksimumkan aliran tunai. Matlamat pengurusan modal kerja adalah memastikan perniagaan anda mempunyai wang tunai yang mencukupi untuk membayar tanggungjawab jangka pendek. Petunjuk prestasi utama dapat membantu menyelaraskan pengurus anda dengan keperluan aliran tunai perniagaan. Kredit perdagangan dari pembekal dan sistem perolehan terpusat dapat membebaskan wang tunai.

Petunjuk Prestasi Utama

Petunjuk prestasi utama, atau KPI, membantu syarikat mengukur bidang prestasi perniagaan tertentu. Dalam kes pengurusan modal kerja, prestasi pengurusan lebih banyak berkaitan dengan peningkatan KPI tertentu yang berkaitan dengan aliran tunai, semakin banyak penglihatan yang akan diperoleh KPI. Keterlihatan meningkatkan kemungkinan metrik akan diukur secara berkala.

Pembangunan KPI

Tujuannya adalah untuk mewujudkan nisbah yang mendorong peningkatan kecairan dan aliran tunai. Contohnya, anda tidak mahu pengurus kedai membawa terlalu banyak inventori yang salah pada hari yang salah. Perolehan inventori adalah KPI yang berkesan untuk mengatasi risiko ini dengan memantau kadar perubahan inventori yang berbeza. Ini membantu menunjukkan kepada pengurus cara mengenal pasti dan menyimpan inventori yang bergerak pantas. KPI umum lain adalah berdasarkan ketepatan invois. Semakin tepat invois, semakin cepat pelanggan dapat menghantarnya kembali kepada anda tepat pada waktunya.

Kredit perdagangan

Gunakan kredit perdagangan dan selalu bayar baki anda tepat pada waktunya. Menguruskan akaun yang perlu dibayar untuk modal kerja boleh mencabar. Semakin lama anda pergi tanpa membayar akaun kredit, semakin baik nisbah modal kerja anda. Dengan cara ini, ada baiknya menggunakan, dan meminta, syarat pembayaran diperpanjang atau kredit perdagangan. Walaupun begitu, vendor anda mungkin tidak akan melanjutkan tempoh pembayaran anda sekiranya anda tidak membayar bil tepat pada waktunya. Cara lain untuk memperpanjang syarat kredit sambil membayar pembekal tepat pada waktunya adalah dengan penyedia pembayaran pihak ketiga.

Perolehan Berpusat

Salah satu cara untuk meningkatkan modal kerja adalah dengan mengurangkan jumlah yang anda bayar untuk inventori dengan menggunakan skala ekonomi dan tawaran pukal lain untuk mendapatkan harga yang lebih baik. Ini memerlukan jabatan perolehan terpusat yang dapat membantu mengumpulkan jumlah daya beli perniagaan anda dan membantu membuat diskaun pukal lebih jelas.