Cara Merangka Kontrak yang Sah untuk Pelaburan Perniagaan

Anda pasti dapat menggunakan perkhidmatan pengacara untuk membuat kontrak pinjaman untuk perniagaan kecil anda. Anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk menjimatkan yuran peguam, dengan membuat kontrak dan menggunakan dana anda untuk kos permulaan yang lebih penting. Walau bagaimanapun, berhati-hati untuk merangkumi semua butiran dalam kontrak anda, untuk melindungi kepentingan anda dan menjelaskan syarat pinjaman.

1

Sertakan butiran yang sama yang diperlukan oleh institusi kewangan dalam kontrak anda sendiri. Menurut Pentadbiran Perniagaan Kecil, kebanyakan kontrak menghendaki anda menyenaraikan alasan pinjaman dan bagaimana anda akan menggunakan dana tersebut, pinjaman lain yang belum ada dan aset apa yang akan anda beli dengan wang tersebut.

2

Senaraikan ahli pasukan pengurusan anda, jika berkenaan. Sertakan maklumat peribadi anda sendiri dalam kontrak. Sekiranya pelaburan adalah untuk perniagaan yang dimiliki oleh pemilik tunggal, maklumat peribadi sangat penting kerana pemiliknya bertanggungjawab atas semua hutang. Anda perlu memasukkan nama, alamat, maklumat hubungan, nombor keselamatan sosial dan latar belakang pengalaman perniagaan anda.

3

Lampirkan salinan rancangan perniagaan anda ke dalam kontrak. Rancangan ini mesti menunjukkan perincian unjuran pendapatan dan hutang anda, penyelidikan pasaran yang telah anda jalankan dan garis masa untuk mengunjurkan keuntungan dan pertumbuhan masa depan.

4

Pastikan kontrak anda seprofes mungkin dan sertakan laporan kredit perniagaan anda serta laporan kredit peribadi jika anda adalah pemilik tunggal. Lampirkan salinan lesen perniagaan anda, perjanjian francais, perjanjian sewa dan dokumen lain yang memperincikan hubungan perniagaan anda.

5

Dokumentasikan perincian pinjaman, termasuk berapa banyak bunga yang akan anda bayar untuk wang tersebut, jadual pembayaran dan jumlah setiap pembayaran. Untuk tujuan IRS, anda harus memastikan minatnya hampir dengan kadar pasaran semasa untuk mengelakkan pelabur menuntut tuntutan pelaburan sebagai hadiah.