Tekanan Industri Modeling

Memasuki dan bekerja dalam industri pemodelan boleh menjadi kerja yang sangat sukar. Tekanan berterusan yang berkaitan dengan penampilan dan gaya hidup model tidak kurang hebatnya dalam banyak kes. Perniagaan ini sangat kompetitif, dan mendapat perhatian sering memerlukan banyak sumber, baik dari segi kewangan dan peribadi. Walaupun semua kerjaya mempunyai tekanan, berjaya dalam dunia fesyen kadang-kadang datang dengan tali.

Berat

Mungkin tidak ada tekanan yang dibahas dan diteliti lebih dari tekanan pada model untuk mempertahankan atau menurunkan berat badan. Banyak model fesyen terkenal kelihatan kurus secara tidak sihat, dan model super kurus mendapat permintaan tinggi dari pereka pakaian, yang sering merasakan bahawa memiliki model tipis yang tidak akan mengisi pakaian memungkinkan untuk persembahan yang lebih baik dan fokus pada pakaian itu sendiri . Tekanan untuk model agar ukurannya tetap rendah serendah mungkin juga berlaku untuk yang lain. Sebagai contoh, satu kajian tahun 2009 yang dilakukan di antara 32,000 remaja dan remaja Britain mendedahkan bahawa 26 peratus kanak-kanak perempuan berusia 14 dan 15 tahun melewatkan sarapan pagi, dan 22 peratus tidak makan tengah hari kerana mereka merasa perlu menurunkan berat badan. Industri pemodelan sering diketengahkan oleh mereka yang prihatin dengan kadar gangguan makan, dan citra tubuh yang diputarbelitkan oleh banyak gadis muda.

Nampak

Penampilan keseluruhan model sentiasa diperiksa. Walaupun model dari semua etnik dan ciri wajah boleh didapati di landasan pacu dan di iklan, beberapa agensi dan pereka mempunyai ciri khas dalam fikiran, dan banyak model merasa tertekan untuk menjaga penampilan muda. Supermodel Erin O'Connor menyatakan dalam wawancara dengan Mail Online bahawa dia ditekan untuk menjalani pembedahan plastik di hidung dan payudaranya. Dia menolak, dan masih bekerja sebagai model, tetapi banyak wanita dan lelaki lain dalam pemodelan menjalani prosedur kosmetik yang mahal dan berpotensi berbahaya untuk mengubah penampilan mereka sehingga mereka dapat tetap kompetitif dan diinginkan dalam industri ini.

Kewangan

Memasuki model boleh menjadi sangat sukar, dan banyak model bercita-cita merasakan tekanan kewangan semasa mereka menunggu rehat besar mereka. Foto profesional untuk dihantar ke agensi berharga ratusan atau ribuan dolar, dan model yang berhasrat sering menghabiskan sejumlah besar wang untuk rawatan rambut, solek dan rawatan kulit untuk menjaga penampilan diri mereka sebaik mungkin. Sebilangan besar agensi pemodelan utama berkerumun di pantai Timur dan Barat, jadi model baru dan bercita-cita sering menghabiskan sejumlah besar wang untuk penerbangan dan penginapan untuk menghadiri mesyuarat dan membuat panggilan.

Keprihatinan Lain

Tekanan yang berkaitan dengan mendapatkan pekerjaan dan perwakilan terbaik adalah perkara biasa dalam industri pemodelan. Walaupun banyak agensi benar-benar beretika, beberapa model, terutama wanita, merasa tertekan untuk mengganggu prinsip mereka. Artikel tahun 2008 yang ditulis oleh model tanpa nama di laman web "Jezebel" menyoroti beberapa kisah model, beberapa di usia remaja mereka, yang mempunyai hubungan dengan lelaki yang memegang jawatan dalam industri fesyen, merasakan ia akan membantu mereka maju dalam karier mereka. Sangat sukar bagi model muda untuk menahan tekanan ini, dengan mempercayai bahawa menyerah kepada seseorang yang mempunyai hubungan dapat membantu mereka mendapatkan tempat dalam dunia pemodelan.