Bagaimana Mencari Perniagaan untuk Melabur

Mengumpulkan wang anda melalui pelaburan adalah bahagian penting dalam strategi kewangan peribadi. Sebilangan besar orang mengambil jalan memilih pelaburan yang stabil dan selamat seperti dana bersama, dan mempelbagaikan portfolio mereka dengan melabur dalam stok dan bon. Ganjaran wang yang lebih tinggi dan segera datang dari pelaburan berisiko. Melabur dalam perniagaan adalah contoh pelaburan yang berpotensi berisiko yang juga dapat menghasilkan keuntungan yang besar. Ada langkah-langkah yang dapat anda ambil untuk meminimumkan risiko anda ketika memilih perniagaan dan juga untuk mencari perniagaan dengan kemungkinan keuntungan tertinggi.

Mencari Perniagaan untuk Dilaburkan

1

Rangkaian dengan orang-orang dalam komuniti anda yang mungkin mempunyai pengalaman melabur dalam perniagaan atau menjadi usahawan. Cari sekumpulan pelabur malaikat tempatan untuk berhubung dengan dan bergantung pada kepakaran dan pengalaman masa lalu mereka. Kumpulkan maklumat hubungan usahawan yang mencari modal permulaan, dan gunakan rangkaian anda untuk menilai pelaburan mereka.

2

Bercakap dengan peguam, akauntan dan profesional lain yang anda mungkin tahu siapa yang akan mempunyai pengalaman dengan usahawan yang mencari modal permulaan. Tanyakan mengenai usahawan mana yang akan mereka pilih untuk dilaburkan sekiranya mereka mempunyai sumber daya untuk melakukannya.

3

Teliti penerbitan perniagaan atau penerbitan perdagangan untuk mendapatkan maklumat mengenai perniagaan baru atau mapan yang mencari pelaburan. Gunakan kenalan anda yang baru dikumpulkan untuk menilai daya maju pelaburan ini.

4

Hubungi Kamar Dagang tempatan di kawasan anda untuk mencari perniagaan tempatan tambahan yang mungkin mencari pelabur.

5

Buat temu ramah dengan usahawan dengan idea dan pengalaman perniagaan yang menarik perhatian anda. Tanyakan kepada mereka mengenai rancangan perniagaan dan pengalaman mereka yang lalu sebagai usahawan. Sebagai pelabur baru, ikuti perniagaan yang mempunyai rancangan jelas untuk menjana keuntungan dan banyak pengalaman masa lalu.