Kaedah Nilai Kini Bersih Vs. Kaedah Tempoh Bayaran Balik

Keputusan penganggaran modal adalah antara keputusan terpenting yang akan dibuat oleh pemilik atau pengurus perniagaan. Aset mana yang akan dilaburkan, produk mana yang hendak dikembangkan, pasar mana yang akan masuk, atau pengembangan - ini adalah keputusan yang secara harfiah membuat perbezaan antara kejayaan dan kegagalan. Perniagaan menggunakan pelbagai kaedah untuk membantu membuat keputusan sedemikian. Antara yang paling popular adalah kaedah nilai kini bersih dan kaedah tempoh pembayaran balik.

Kaedah Nilai Kini Bersih

Di bawah kaedah nilai kini bersih (NPV), anda memeriksa semua aliran tunai, baik (pendapatan) dan negatif (kos), untuk melaksanakan projek, sekarang dan masa depan. Anda kemudian menyesuaikan, atau "mendiskaun," nilai aliran tunai masa depan untuk mencerminkan apa yang bernilai pada masa kini.

NPV membuat penyesuaian ini menggunakan "kadar diskaun" yang mengambil kira inflasi, risiko projek dan kos modal - sama ada faedah yang dibayar untuk wang yang dipinjam atau faedah yang tidak diperoleh dari wang yang dibelanjakan untuk meneruskan projek. Akhirnya, ia menambah nilai sekarang dari semua aliran tunai positif dan negatif untuk mencapai nilai kini bersih, atau NPV. Sekiranya NPV positif, projek itu wajar dilaksanakan; jika negatif, projek itu harus ditolak. Semasa memutuskan antara projek, pilih yang mempunyai NPV yang lebih tinggi.

Kaedah Tempoh Bayaran Balik

Di bawah kaedah tempoh pembayaran balik, anggarkan berapa kos perniagaan anda untuk melancarkan projek dan berapa banyak wang yang akan dijana setelah ia dijalankan. Kemudian kirakan berapa lama masa yang diperlukan untuk “break even”, atau menjana wang yang mencukupi untuk menampung kos permulaan. Syarikat yang menggunakan kaedah tempoh pembayaran balik biasanya memilih jangka masa - misalnya, 2, 5 atau 10 tahun. Sekiranya projek dapat "membayar balik" kos permulaan dalam jangka masa itu, perlu dilakukan; jika tidak dapat, projek itu akan ditolak. Semasa memutuskan antara projek, pilih yang mempunyai tempoh pembayaran balik yang lebih pendek.

Kebaikan dan Keburukan Setiap Kaedah

Kaedah tempoh pembayaran balik mempunyai beberapa kelemahan utama yang tidak dilakukan oleh kaedah NPV. Salah satunya adalah bahawa kaedah pembayaran balik tidak mengambil kira inflasi dan kos modal. Ini pada dasarnya menyamakan $ 1 hari ini dengan $ 1 pada satu ketika di masa depan, padahal sebenarnya daya beli wang menurun dari masa ke masa. Yang lain ialah kaedah pembayaran balik mengabaikan semua aliran tunai di luar jangka masa - dan aliran tunai tersebut mungkin besar. Penjana wang besar, bagaimanapun, kadang-kadang memerlukan sedikit masa untuk pergi.

Sebaliknya, kelemahan besar kaedah NPV terletak pada andaiannya. Sekiranya anda tidak membuat anggaran kadar diskaun anda betul, pengiraan anda akan dimatikan - dan anda tidak akan mengetahuinya sehingga projek itu berubah menjadi kerugian besar.

Menggabungkan Dua Kaedah

Banyak perniagaan menggunakan gabungan kaedah ketika membuat keputusan penganggaran modal. Anda boleh menggunakan kaedah tempoh pembayaran balik untuk mempersempit pilihan, kemudian gunakan kaedah NPV untuk mengenal pasti projek yang terbaik. Atau anda boleh menggunakan kaedah NPV untuk memisahkan "pemenang" dari yang "kalah" di antara kemungkinan projek, kemudian melihat tempoh pembayaran balik untuk melihat projek mana yang mengembalikan kosnya dengan lebih cepat.