Cara Meningkatkan Kualiti Dengan Pembuatan Lean

Lean manufacturing adalah teori pengeluaran yang menekankan penghapusan sampah dalam semua bentuk. Pengeluaran sumber yang tidak menyumbang kepada nilai produk membazir dalam persekitaran pembuatan yang ramping. Apabila penghapusan sampah adalah tujuan, hasilnya adalah peningkatan dalam layanan pelanggan, kecekapan dan kualiti produk yang dihasilkan oleh perniagaan.

Fokus Pelanggan dan Peningkatan Berterusan

Organisasi ramping mengembangkan fokus pada nilai pelanggan. Dalam usaha untuk mengurangkan kos untuk pelanggan akhir, perniagaan yang menggunakan prinsip pembuatan yang ramping akan berusaha untuk menghilangkan kecacatan untuk mengurangkan kos tambahan bahagian dan komponen pengerjaan semula. Langkah pertama dalam menerapkan sistem pembuatan yang ramping adalah dengan mewujudkan persekitaran yang berfokus pada pelanggan. Selain fokus pada pelanggan, pembuatan ramping menekankan peningkatan berterusan, yang merupakan sistem perubahan tambahan kecil untuk meningkatkan kecekapan dan menghilangkan sampah. Beberapa perniagaan menggunakan lingkaran kualiti atau pasukan peningkatan kualiti untuk mengenal pasti, menyelesaikan dan menghilangkan sampah di syarikat.

Pengenalpastian Sisa

Untuk menghilangkan sampah, seperti kecacatan kualiti, perlu mengenalinya. Salah satu alat yang boleh digunakan oleh perniagaan pembuatan adalah pemetaan aliran nilai. Pemetaan aliran nilai menghasilkan gambaran visual bagaimana bahan dan maklumat mengalir melalui organisasi dari saat pelanggan membuat pesanan sehingga jabatan penghantaran menghantarnya keluar dari pintu. Proses pemetaan menyoroti ketidakcekapan dalam aliran pengeluaran dan memberi peluang untuk projek peningkatan berterusan. Pengenalpastian sampah mempengaruhi kualiti produk dengan menunjukkan di mana kecacatan berlaku dalam proses tersebut.

Analisis punca masalah

Setelah pasukan yang berkualiti mengenal pasti kekurangan atau ketidakcekapan, anggota dapat mula melakukan analisis punca. Walaupun beberapa perniagaan melaksanakan proses pemeriksaan untuk mengeluarkan bahan yang cacat dari pengeluaran, organisasi yang ramping melakukan analisis punca untuk menyelesaikan masalah dan menghentikan kecacatan yang pernah terjadi. Analisis punca punca mengesan penyebab kecacatan kembali ke asal. Sebabnya mungkin termasuk kerosakan mesin, kesalahan manusia, kecacatan bahan mentah atau masalah dengan proses kerja. Prinsip pembuatan ramping merangkumi dasar kecacatan sifar yang mendorong pekerja membuat produk tanpa ralat.

Laksanakan Penyelesaian

Apabila perniagaan mempunyai masalah yang jelas dan penyebabnya telah dikenal pasti, langkah seterusnya adalah melaksanakan penyelesaian. Menggunakan pendekatan berpasukan untuk menyelesaikan masalah membolehkan perniagaan mengambil input daripada pekerja dalam semua bidang proses pembuatan. Pasukan dapat melaksanakan penyelesaian dan mengumpulkan data untuk memastikan masalahnya diselesaikan.