Perbezaan Antara Agensi Bebas dan Bergantung

Terdapat banyak agensi yang bekerjasama dengan kerajaan AS; ada yang bebas, sementara yang lain bergantung. Perbezaan antara agensi bebas dan bergantung bergantung pada struktur, kewibawaan, bidang kuasa, ciri fungsional dan pembiayaan. Selain itu, perbezaan disebabkan oleh tahap kawalan yang dimiliki oleh kerajaan pusat terhadap agensi tersebut.

Sumber Belanjawan

Salah satu perbezaan kelayakan utama antara agensi bebas dan bergantung adalah dari mana pembiayaan untuk perbelanjaan agensi berasal. Dalam kebanyakan kes, kerajaan AS membiayai sepenuhnya agensi yang bergantung. Sebaliknya, agensi bebas menerima pembiayaan dari sumber lain. Pembiayaan ini memainkan peranan besar dalam jumlah kawalan yang diberikan oleh kerajaan pusat terhadap agensi dan jumlah pergantungan yang dimiliki oleh agensi terhadap kerajaan persekutuan.

Kuasa Presiden

Agensi bebas tidak mempunyai pemisahan sepenuhnya dari pemerintah. Biasanya, presiden atau setiausaha Kabinet mempunyai kawalan ke atas agensi bebas. Ini bermaksud, antara lain, bahawa presiden mempunyai kuasa terhad untuk memilih atau memecat pemimpin atau anggota agensi bebas. Oleh kerana banyak agensi mempunyai kadar perolehan yang tinggi, presiden sering mempunyai kemampuan untuk melantik majoriti anggota komisen atau anggota lembaga bebas semasa pentadbiran.

Perbezaan Struktur

Suruhanjaya atau lembaga yang mengatur agensi bebas berbeza dengan individu yang biasanya menguruskan agensi bergantung. Presiden mempunyai kuasa unilateral untuk melantik individu untuk mengetuai agensi bergantung tertentu. Walaupun presiden juga melantik anggota dewan atau suruhanjaya untuk agensi bebas ketika jawatan kosong, syarat undang-undang untuk agensi bebas biasanya memerlukan keanggotaan bipartisan, yang bermaksud presiden tidak dapat mengisi jawatan dengan anggota dari satu pihak sahaja.

Contoh Agensi

Dalam pemerintahan AS, agensi bergantung termasuk Badan Perlindungan Alam Sekitar, Yayasan Sains Nasional, Agensi Perisikan Pusat dan Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Negara. Contoh agensi bebas termasuk Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan, Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa, Suruhanjaya Pilihan Raya Persekutuan, Suruhanjaya Perdagangan Hadapan Komoditi dan Suruhanjaya Peraturan Tenaga Persekutuan.