Contoh Menjangka Keperluan Pelanggan

Mengantisipasi keperluan pelanggan adalah antara objektif utama banyak pihak di arena korporat. Dari profesional pemasaran dan periklanan hingga perancang inventori dan profesional IT, kemampuan untuk meramalkan dan menjangkakan keperluan pelanggan berasal dari pelbagai sumber. Mengantisipasi keperluan dan permintaan pelanggan dapat memberikan kelebihan daya saing kepada perniagaan kecil.

Kemajuan teknologi

Perisian pelacakan dan perisian inventori hanya mewakili dua pilihan perniagaan kecil yang harus dipantau oleh permintaan dan keinginan pelanggan. Program perisian dapat membantu mengenal pasti penjual terlaris dan produk dan perkhidmatan yang dilihat pelanggan sebagai percuma, dan dengan itu membeli bersama. Mereka dapat membantu perniagaan kecil mengenal pasti kemungkinan promosi, seperti menawarkan produk percuma dengan harga potongan jika dibeli pada masa yang sama. Di samping itu, program perisian dapat digunakan untuk mendapatkan perspektif mengenai basis pelanggan untuk setiap produk dan perkhidmatan. Ini termasuk mengenal pasti tabiat membeli berdasarkan atribut tertentu, seperti wilayah geografi atau usia.

Maklum Balas Dalaman

Untuk perniagaan kecil, merebut peluang untuk mengantisipasi keperluan pelanggan dapat membantu mendorong penjualan dan membawa kepada pengembangan produk dan perkhidmatan baru. Untuk mencapai ini, perniagaan kecil dapat memanfaatkan maklum balas pekerja. Sebagai contoh, mereka yang berperanan dalam perkhidmatan pelanggan mendapat maklum balas berkala dari pelanggan. Maklum balas ini dapat menghasilkan idea, produk dan dasar baru. Mendorong pekerja untuk berkongsi idea dan menyampaikan cadangan pelanggan merupakan komponen utama dalam menjangkakan keperluan pelanggan.

Maklum Balas Luaran

Menyediakan tempat untuk maklum balas pelanggan secara langsung dapat membantu perniagaan kecil menjangkakan keperluan pelanggan. Beberapa cara untuk mencapai ini termasuk mencari maklum balas melalui platform media sosial dan melalui penggunaan tinjauan. Pelanggan baru dan sedia ada mungkin memberikan maklum balas penting melalui tinjauan yang dilakukan setelah pengalaman membeli, misalnya. Kumpulan fokus mewakili alat lain untuk membantu menjangka dan menilai keperluan dan keinginan pelanggan untuk syarikat dari pelbagai saiz, termasuk perniagaan kecil.

Pertimbangan

Dalam beberapa keadaan, nuansa kecil dalam tingkah laku pelanggan dapat menandakan peluang baru. Memperhatikan perubahan dan variasi kecil ini merupakan konsep utama dalam menjangka tingkah laku pelanggan. Mencari maklum balas daripada pembekal dan rakan perniagaan luaran mengenai proses dan prosedur juga dapat memberikan pandangan yang bermanfaat. Di samping itu, mengantisipasi tingkah laku pelanggan memerlukan perniagaan kecil untuk memperhatikan perbezaan keperluan dan keinginan pelanggan tempatan, serantau dan global.