Analisis SWOT Industri Media

Seperti yang banyak ditemui oleh operasi media baik yang besar dan kecil dalam beberapa tahun kebelakangan ini, landskap media sentiasa berubah dengan kesan yang signifikan bagi mereka yang tidak menyesuaikan diri. Dengan melakukan SWOT pada industri media dan menganalisis kekuatan, kelemahan, peluang dan ancamannya, anda lebih siap untuk peralihan terbaru, sama ada matlamat anda adalah untuk memulakan entiti media anda sendiri atau hanya untuk memutuskan di mana fokus strategi pemasaran anda.

Kekuatan

Apabila industri media menunjukkan kekuatan mereka, mereka sering kali bermaksud pelanggan mereka daripada penghargaan kewartawanan yang duduk di rak piala. Mereka mungkin memperhatikan jumlah pelanggan mereka, atau dominasi pasaran mereka dalam demografi yang diinginkan oleh perniagaan anda. Pertimbangkan trend yang lebih besar dan khusus. Sekiranya anda ingin melabur atau mengiklankan, siarkan peraturan televisyen jika anda mahukan khalayak yang luas, tetapi tidak mempunyai pengaruh seperti dulu, misalnya. Nama jenama juga boleh menjadi kekuatan. Kedua-dua pelanggan dan pengiklan mungkin ingin dikaitkan dengan kedai media yang dianggap sebagai sumber berita dan hiburan elit.

Kelemahan

Setiap gerai media terlibat dalam persaingan sengit untuk penonton yang lebih besar. Pada waktu tertentu, angka penilaian atau peredaran merupakan kelemahan bagi beberapa sektor industri. Struktur kos adalah kelemahan di beberapa industri media tradisional, di mana perubahan pilihan media khalayak telah meninggalkan jenama yang kukuh, tetapi tenaga kerja yang meningkat dan asas pelanggan yang semakin sempit. Media baru boleh mempunyai masalah yang serupa, dengan pengasas dan pelabur memasukkan wang ke dalam visi mereka tentang masa depan yang menghasilkan jumlah dakwat merah yang tidak berkelanjutan.

Peluang

Industri media tradisional ingin mengewangkan penawaran mereka di Internet, atau menjadikan media sosial percuma mereka menjadi peluang penjualan yang berkesan untuk tawaran pembayaran mereka. Terdapat juga peluang yang dihabiskan oleh masa yang ditunjukkan oleh pengembangan pasaran Gabungkan keduanya, dan kedai media mungkin menguntungkan untuk mengkhususkan diri dalam kandungan khusus yang lebih popular di luar jejak geografi tradisional mereka, dan menjual iklan Web yang disasarkan untuk membawa hasil yang diperlukan. Perubahan pilihan pengguna, walaupun sering dilihat sebagai negatif, juga memberi peluang kepada organisasi media untuk mendapat keuntungan. Orang yang menggunakan Internet untuk mendapatkan berita mereka mungkin menurunkan pasaran untuk surat kabar fizikal, tetapi mencipta peluang baru untuk memasarkan kandungannya, misalnya.

Ancaman

Teknologi gangguan adalah ancaman bagi industri media yang belum proaktif menggunakannya untuk kepentingan mereka. Kandungan yang dihasilkan pengguna, sama ada siri video YouTube yang popular atau laman media sosial terpanas yang terobsesi oleh semua orang, juga mengambil perhatian dari industri media yang mapan. Fragmentasi adalah ancaman lebih lanjut bagi mereka yang bergantung pada jumlah pelanggan yang tinggi, seperti yang diketahui oleh rangkaian siaran TV, radio dan surat khabar. Sekiranya anda perniagaan ingin mendapatkan liputan yang paling komprehensif dalam iklan anda, melakukannya melalui stesen radio tempatan terkemuka kurang menarik jika penilaian jauh dari sebelumnya.