Memilih Profil Tidak Berfungsi di Microsoft Outlook

Menyiapkan beberapa profil Outlook boleh berguna ketika anda berkongsi komputer dengan orang lain, atau ketika anda menggunakan lebih dari satu akaun e-mel Exchange. Sekiranya anda ingin memilih antara profil semasa anda melancarkan Outlook, anda mesti mengaktifkan pilihan dari tetapan mel Windows anda terlebih dahulu. Jika tidak, Outlook selalu membuka profil lalai tanpa meminta anda.

Dayakan Prompt Profil

Untuk mengaktifkan permintaan, tutup Outlook terlebih dahulu, dan kemudian buka Panel Kawalan Windows anda. Pilih "Akaun Pengguna dan Keselamatan Keluarga," dan kemudian pilih "Mel (Microsoft Outlook 2013)." Sekiranya anda menggunakan versi Outlook yang lebih lama, pilih "Mail" sebagai gantinya. Klik butang "Show Profiles" di tetingkap Mail Setup, kemudian pilih pilihan untuk "Meminta agar Profil Digunakan." Klik "OK" untuk menyimpan tetapan.

Penyelesaian masalah

Sekiranya anda masih menghadapi masalah dalam memilih profil, mungkin salah satu profil anda rosak. Anda boleh mencuba memperbaiki profil menggunakan pilihan "Perbaikan" pada skrin tetapan akaun Outlook, atau anda boleh menghapus profil dan membuat semula dari tetingkap Penyediaan Mel Panel Kawalan.