Cara Merangka Templat Blogger

Google merancang Blogger, laman web dan perisian hosting blog percuma, agar mudah digunakan. Walaupun Blogger tidak menawarkan nama domain perniagaan anda, ia menawarkan cara yang menjimatkan untuk menjalankan laman web syarikat sederhana. Anda mempunyai kawalan penuh terhadap bagaimana laman Blogger anda kelihatan, baik dengan merancang templat anda dengan pereka templat Google atau dengan menyesuaikan templat dengan kod.

1

Log masuk ke akaun Blogger anda untuk mengakses papan pemuka. Semua pilihan tema templat anda boleh didapati melalui papan pemuka.

2

Klik pada anak panah ke bawah di sebelah "Daftar senarai" dan pilih "Templat" dan kemudian klik "Sesuaikan" untuk mengakses Pereka Templat "Built-in" Google. Halaman ini memaparkan semua templat yang tersedia untuk anda, yang masing-masing dapat disesuaikan kemudian.

3

Pilih gaya templat yang sesuai untuk kandungan anda. Anda boleh memilih dari "Simple", yang merupakan halaman lebar tetap tanpa banyak berkembang; "Tingkap Gambar," yang menggunakan foto sebagai latar belakang catatan anda; "Awesome Inc.," yang menampilkan warna gelap dan teks putih; dan "Watermark," yang menggunakan logo di latar belakang untuk mewakili syarikat anda.

4

Tinjau skema warna yang tersedia di panel bawah pemilih templat dan klik pada yang anda mahu gunakan sebagai pangkalan laman web anda.

5

Klik "Latar Belakang" untuk memuat naik gambar latar atau memilih warna latar.

6

Klik pada aspek tema anda dalam tetingkap skema warna dan sesuaikan sub-warna satu demi satu. Untuk setiap aspek, seret pemilih warna ke tempat teduh untuk menetapkan warna.

7

Klik "Layout" di sebelah kiri untuk memilih struktur asas untuk laman web anda. Semua pilihan ini agak subjektif, tetapi susun atur mempengaruhi objek yang ingin anda letakkan di laman web ini.

8

Klik pada jenis reka bentuk untuk blog anda. Anda boleh memilih reka bentuk satu lajur, yang hanya membuat blok luas pada isi dengan tajuk di bahagian atas, atau susun atur tiga lajur dengan dua bar sisi untuk pautan, menu, kalendar atau widget.

9

Laraskan lebar lajur utama dan bar sisi anda dengan menyeret slaid ke kiri dan kanan.

10

Klik "Terapkan ke Blog" untuk menerapkan perubahan pada laman web anda. Sekiranya anda tidak mempunyai kandungan - catatan, gambar atau tajuk - anda mungkin tidak akan melihat bagaimana templat itu akan berfungsi dengan segera.

11

Klik "Templat" di papan pemuka.

12

Klik "Edit HTML" untuk membuat perubahan tersuai pada helaian gaya lata (CSS) untuk laman web Blogger anda.

13

Buka salinan blog anda di tetingkap baru untuk melihat perubahan anda.

14

Klik kanan di mana sahaja di halaman dan pilih "Inspect element" untuk melihat peraturan CSS apa yang telah diterapkan pada elemen tersebut.