Undang-undang Buruh untuk Bekerja di Loji Dingin Dengan Panas Minimum

Bekerja di kilang sejuk, seperti kemudahan penyimpanan makanan yang mudah rosak atau produk tenusu menunggu pengangkutan, menimbulkan risiko kesihatan yang berpotensi bagi pekerja. Risiko ini merangkumi kecederaan dan penyakit yang berkaitan dengan selesema seperti hipotermia dan radang dingin. Walaupun undang-undang buruh negeri dan persekutuan tidak mempunyai peraturan yang menetapkan keperluan panas minimum untuk bekerja di kilang sejuk, majikan mesti mengambil langkah-langkah untuk memastikan bahawa pekerja dilindungi dengan secukupnya dari kecederaan dan penyakit yang berkaitan dengan sejuk.

Undang-undang Buruh - Fasal Tugas Umum

Di kebanyakan negeri, kerajaan persekutuan mengawasi penguatkuasaan undang-undang buruh yang dirancang untuk melindungi kesihatan dan keselamatan pekerja melalui Pentadbiran Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan. Negeri-negeri lain telah membuat undang-undang perburuhan yang serupa - yang diluluskan oleh OSHA - yang dikuatkuasakan oleh agensi negara. Kedua-dua undang-undang buruh persekutuan dan negeri merangkumi klausa tugas umum yang menghendaki majikan memastikan bahawa tempat kerja mereka bebas daripada bahaya yang diakui yang boleh menyebabkan kecederaan pekerja.

Tekanan Sejuk

Pekerja mengalami tekanan sejuk ketika suhu di bawah normal dan panas meninggalkan badan dengan lebih cepat. Bergantung pada keadaan di dalam tanaman yang sejuk, tekanan sejuk dapat diperburuk oleh aliran udara dari unit penyejuk atau keadaan basah dan lembap. Apabila badan pekerja tidak dapat memanaskan badan di persekitaran ini, hipotermia boleh berlaku - walaupun suhu di dalam kilang sejuk melebihi suhu beku. Sekiranya pekerja mengalami pembekuan pada lapisan tisu yang dalam, seperti di jari, jari kaki atau cuping telinga, radang dingin dapat mengakibatkan kawasan yang terjejas. Tekanan sejuk juga boleh menyebabkan timbulnya keadaan perubatan pekerja seperti arthritis dan asma.

Alat pelindung diri

Apabila persekitaran seperti tanaman sejuk menimbulkan bahaya yang melekat dalam operasinya, majikan mesti meminta pekerja menggunakan peralatan pelindung diri, yang biasanya disebut PPE. Untuk mengelakkan kecederaan dan penyakit akibat tekanan sejuk, pekerja harus memakai pakaian, sarung tangan, pakaian kepala dan kasut yang sesuai untuk menjimatkan panas badan. Sekiranya potensi tekanan sejuk cukup teruk sehingga memerlukan penggunaan PPE khusus, majikan mesti menyediakan PPE untuk pekerja. Sekiranya PPE adalah pakaian biasa seperti mantel musim sejuk atau sarung tangan yang juga dipakai oleh pekerja di luar tempat kerja, majikan tidak perlu membayar PPE.

Pertimbangan Lain

Pekerja yang bekerja di kilang sejuk harus dilatih untuk mengenali tanda-tanda kecederaan dan penyakit tekanan sejuk, serta mengetahui langkah-langkah perlindungan yang dapat diambil untuk mencegah tekanan sejuk. Sebagai contoh, pekerja tidak boleh bekerja sehingga kehausan di persekitaran yang sejuk kerana otot memerlukan tenaga untuk tetap panas. Juga minum minuman hangat dan manis harus digalakkan, dan minuman berkafein dan alkohol harus dielakkan.