Fungsi Pengurus Kedai Runcit

Pengurus kedai mengisi beberapa peranan dalam persekitaran runcit. Pada akhirnya, mereka bertanggungjawab untuk keuntungan keseluruhan kedai. Pengurus runcit selalunya mesti bekerja berjam-jam, termasuk malam dan hujung minggu, kerana ini biasanya merupakan tempoh penjualan runcit yang paling tinggi. Menurut Biro Statistik Tenaga Kerja, pendapatan tahunan rata-rata penyelia pekerja jualan runcit adalah $ 35,310 pada Mei 2008.

Promosi

Dalam operasi runcit yang lebih kecil yang bukan merupakan bahagian dari rantai yang lebih besar, pengurus kedai sering bertanggungjawab untuk mengembangkan dan melaksanakan program promosi. Dia mungkin membuat kempen iklan, meletakkan iklan di surat kabar tempatan, membeli waktu iklan di stesen radio atau televisyen tempatan, atau mengatur acara seperti demonstrasi produk oleh pengeluar atau pengedar. Dia juga boleh membuat perjanjian promosi dengan pengeluar di mana kedai mempromosikan barang niaga pengilang dengan harga yang lebih rendah sebagai pertukaran dengan potongan harga untuk pembelian pukal.

Operasi Stor

Pengurus bertanggungjawab untuk mengawasi semua operasi di kedai runcit. Operasi boleh merangkumi kakitangan, pembukuan, keselamatan dan memastikan kebersihan keseluruhan. Pengurus dipertanggungjawabkan untuk keuntungan kedai, jadi mereka mesti mengembangkan dan melaksanakan langkah-langkah pemotongan kos untuk meminimumkan perbelanjaan. Menyelia prosedur perkhidmatan pelanggan kedai juga merupakan bagian dari kegiatan sehari-hari pengurus, dan dia mungkin sering harus campur tangan untuk menyelesaikan masalah pelanggan yang rumit atau menyelesaikan perselisihan antara pelanggan dan petugas kedai.

Merchandising

Pengurus kedai bertugas menjual barang, atau bagaimana barang dipersembahkan untuk dijual. Merchandising merangkumi memutuskan lini produk mana yang harus dibawa oleh kedai dan memberikan setiap produk kedudukan rak tertentu dalam usaha untuk memaksimumkan penjualan dan keuntungan. Merchandising juga melibatkan pembuatan paparan khas untuk mempamerkan penjualan atau barang bermusim. Barang dagangan yang berkesan membantu memproyeksikan gambar yang diinginkan untuk kedai, seperti ketika kedai pakaian menggunakan manekin untuk menampilkan pakaiannya yang paling bergaya, jadi pengurus mesti mengingat gambar kedai ketika mengembangkan strategi penjualan barang.

Pematuhan

Sekiranya kedai runcit adalah sebahagian daripada rangkaian atau francais dan bukannya dimiliki secara bebas, fungsi utama pengurus kedai adalah memastikan kepatuhan. Keputusan mengenai bidang seperti merchandising dan promosi ditentukan oleh tahap pengurusan yang lebih tinggi, jadi peranan pengurus kedai adalah untuk melaksanakan strategi perusahaan di bidang ini. Pengurus itu tetap dipertanggungjawabkan atas keuntungan kedai, jadi dia mesti memusatkan perhatian pada operasi kedai yang cekap.